Највећа побједа српске војске у Отаџбинском рату 1991-95!

JP Putevi Brcko

Пробијање ”коридора живота“ кроз Посавину била је битка над биткама, којом је, послије 40 дана прекида, успостављен континуитет територије Републике Српске и спајање Србије и Републике Српске са Републиком Српском Крајином. Овој бици претходила је и смрт 12 бањалучких беба и умирање бубрежних болесника у бањалучком Клиничком центру због немогућности допремања кисеоника, јер су регуларне хрватске снаге претходно заузеле Дервенту и Модричу пресјекавши српску територију на подручју Посавине на два дијела.

У питању је била и најмасовнија војна операција у том рату у којој је учествовало чак 55.000 српских војника под заповједништвом генерала ВРС Момира Талића, док су у операцији учествовале и елитне јединице МУП-а Српске Крајине под командом Милана Мартића. На супротној страни налазило се око 25.000 хрватских војника на челу са пуковником Винком Штефанеком и генералом Петром Стипетићем, уз учешће и муслиманских снага тзв. Армије БиХ.

Операција пробоја коридора ударила је темељ нашој Републици Српској.

Нека је слава и хвала свим јунацима који су пробили коридор 1992. године и успоставили поново главну артерију крвотока српског народа!

MD MONTEL