Црна Гора- Бока Которска

Kolubara

 У посјету Црној Гори у којој владају све већа превирања стиже хрватски председник Зоран Милановић.

 

Посебан куриозитет ове посјете је начин доласка хрватског предсједника у Тиват. Наиме он је умјесто транспортног средства цивилне природе, које је уобичајено у службеним међудржавним посјетама, допловио на наоружаном патролном броду хрватске ратне морнарице ОБ-31 „Омиш“. Није тајна да у хрватским академским круговима постоји снажан фронт који Боку Которску и практично цјелокупно црногорско приморје својата као своју територију. Тако да овакав протокол посјете има веома снажан симболички карактер, који омаловажава саму Црну Гору.

У наредна два дана колико траје службена посјета хрватског предсједника треба очекивати талас појачаних репресалија према православном ставновиштву у Црној Гори, у виду изненадних хапшења, рација, различитих врста провокација из широког спектра хибридног дјеловања. Међутим, тамошњи режим који се по свим предикцијама налази у вази свог иреврзибилног пада, има све озбиљније проблеме да пронађе адекватно људство за физичко разрачунавање са православним живљем. МУП Црне Горе је дубоко подијељен, и налази се у фази осипања. Велика већина јединица је на свом терену неупотребљива. Знатан дио људства православне вјероисповести нерадо учествује у полицијским акцијама које се тренутно изводе на територији општине Будва, као и операцији против свештенства СПЦ. Њихова, колико-толико ефикасна употреба је ограничена на свега 1-2 локална жаришта. Присутан је и све већи замор услијед учесталих премјештања, а одавно цио апарат притишће велика корупција. Било какав иоле озбиљнији сукоб са грађанима довео би до тоталног распада. Војска Црне Горе је за оваква дејства још неподеснија.

За ширу акцију овог типа је неопходно створити базу од локалних екстремиста (миноран број за озбиљније ангажовање), али и плаћеника који би дошли из околних држава, што би створило висок потенцијал за неконтролисан замах кризе која би гледајући тренутни распоред снага, само убрзала крах режима Мила Ђукановића.

Извор: Борбени Ефективи

MD MONTEL