Борба са бујицама – ванредно у седам општина, домаћинства и путеви под водом

JP Putevi Brcko

Због раста водостаја и поплава ванредна ситуација је на снази у Осечини, Крупњу, Лозници, Љубовији, Малом Зворнику, Ариљу и Косјерићу. Поплављено је више од 500 домаћинстава, а река Љубовиђа је срушила мост. У Осечини припадници Жандармерије помажу грађанима. Скрапеж се излио у центру Косјерића и поплавио педесетак објеката. Током дана очекују се обилне падавине у централним и јужним пределима Србије.

Ванредна ситуација у Ариљу у сливу реке Моравице

Кризни штаб прогласио је ванредну ситуацију на делу територије општине Ариље, у сливу реке Моравице, на територији десет месних заједница.

Ниво Моравице је тренутно у стагнацији и надлежни се надају да неће бити изливања ако не буде обилнијих падавина.

Расте водостај Тамиша

Порастао је водостај Тамиша. На потезу од 60 километара од границе са Румунијом до Сечња, обе обале су под ванредним мерама одбране од поплава.
Расте водостај Тамиша (Танјуг/Јарослав Пап)

Излио се Скрапеж у центру Косјерића

Током ноћи обилне падавине донеле су проблеме житељима Косјерића – излила се река Скрапеж у центру града. На месту изградње новог моста је дошло до запушења корита реке и изливања. Поплављено је око педесетак објеката, а евакуисано десет особа.

Вода је пробила то запушење и сада се ниво Скрапежа у Косјерићу опао је за 1,5 метар, а вода се повлачи са улица.

РХМЗ упозорава да ће водостај на сливовима Колубаре и Јадра са притокама, Скрапежу, Ђетињи, Моравици, Бјелици, као и на горњем току Западне Мораве и данас бити у већем порасту са превазилажењем упозоравајућих нивоа, а на Јасеници и Кубршници са достизањем упозоравајућих нивоа.

Јадар поплавио саобраћајницу у Осечини

Обилне падавине очекују се у централним и јужним пределима Србије, са 40 милиметара кише за 24 часа. У централној Србији је на снази наранџасти метео-аларм, у Београду и Банату жути.

Ванредна ситуација је на снази у Осечини, Крупњу, Лозници и Љубовији, где је најкритичније. Љубовиђа је јуче поплавила центар варошице и најмање 500 домаћинстава. Река је срушила и мост на магистралном путу. Угрожено је још пет мостова.

Становништво није евакуисано, већ се само повукло на спратове. Надлежне службе су изашле на терен.

Јадар је код Осечине поплавио око 150 кућа и неколико привредних објеката.

У ту општину су упућене додатне снаге СВС-а и припадници Жандармерије, како би помогли грађанима.

Поплавни талас Јадра се из Осечине креће се ка Лозници.

Због обилних падавина, у Бањи Бадањи код Лознице излила се река Церница и угрозила рад тог лечилишта.

Река Колубара, чији је водостај порастао услед обилних падавина, је под контролом, изјавио је градоначелник Ваљева Слободан Гвозденовић и додао да се једино Обница излила у појединим деловима, али да становништво није угрожено.

MD MONTEL