Сапна и Хоча стагнирају, у порасту водостаји великих ријека

Kolubara

Ријеке Сапна и Хоча на зворничком подручју од јуче поподне стагнирају. У порасту су водостаји Саве и Дрине који су били изузетно ниски, а дошло је и до пораста Врбаса, јер је ХЕ Бочац извршила контролисано испуштање воде из акумулације.

Руководилац Службе цивилне заштите Рајко Јурошевић рекао је да је ситуација јутрос стабилна, али да је причињена велика материјална штета. Он је нагласио да су екипе на терену и да прате стање.

Набујала ријека Јања синоћ је срушила стари мост у варошици Јањи код Бијељине. Тај мост је иначе био предвиђен за рушење након изградње новог моста у склопу пројекта “Уређење корита ријеке Јање” који је у току.

Проблеми и у Федерацији БиХ

Поплаве су погодиле и Федерацију БиХ. У Живиницама су поплаве направиле велике проблеме. Многе куће су под водом, а у мјесту Подгајеви водена бујица уништила је једну кућу.

Због огромних поплава које су погодиле Тузлански кантон проблеми су настали и у саобаћају. Због излијевања ријеке Оскове блокиран је пут Кладањ-Ђурђевик. На подручју читавог кантона требала би бити донесена одлука о проглашењу стања природне несреће, док су неке општине то урадиле још јуче.

Ниво ријека не опада, а за данас су најављење нове падавине.

Извор; српскакафе

MD MONTEL