Српски режисер Емир Кустурица посјетио је главни храм руских оружаних снага

JP Putevi Brcko

Познати филмски режисер Емир Кустуритса посетио је Главни храм Оружаних снага Русије, подигнут у част 75. годишњице победе у Великом Домовинском рату и јединствени музејски комплекс „Пут сјећања“.

Упознао се са елементима уметничког и архитектонског украшавања Главних оружаних снага Руске Федерације, иконама и иконостасом од бакра са емајлима, као што је учињено на марширању војних икона. Више од свих ствараоца филма импресионирала је слика Спаситеља који није направио руком у централној куполи храма – највећа слика Христова лица, изведена у мозаику.
„Не могу да верујем да је овај комплекс изграђен за 1,5 година. Појава Главне цркве оружаних снага Русије симбиоза је православног осећања и граница ваше домовине. Без овог осећаја и без те филозофије, Русија не би била земља која граничи са Богом. Главни храм Оружаних снага Русије је снага, таленат и вера “, рекао је Емир Кустуритса.

„Ово је напоран посао, имам осјећања која се не могу описати ријечима, ви можете писати о томе и ја ћу то написати. Не познајем модерну архитектуру, али када видим овај храм, мислим да постоји модерна архитектура “, рекао је Кустурица.

Емир Кустурица упоредио је посао грађевинара, умјетника, вајара који су радили у музејском и храмском комплексу са дјелом Леонарда да Винчија. Поред тога, познати режисер филма обећао је да ће више пута посјетити Главни храм Оружаних снага Руске Федерације и јединствени Музеј пута сјећања.


Током турнеје Емир Кустурица оставио је ноту у књизи почасних гостију. Постао је други гост музејског комплекса, који је оставио осврт на књигу.

Извор: Министерство обороны Российской Федерации
(Минобороны России)

MD MONTEL