Додик: Мигранте вратити одакле су дошли, РС неће постати сабирни центар за њих!

JP Putevi Brcko

Српски члан Председништва БиХ Милорад Додик поновио је да Република Српска неће прихватити да се на њеној територији формирају сабирни центри за мигранте, истичући да је једина исправна политика да се мигранти депортују одакле су дошли.

Додик је оценио да питање миграната јесте и хуманитарног карактера, али и да су мигранти постали озбиљан проблем, зато што „значајно узнемиравају и угрожавају животе грађана“.

„Оно што можемо да учинимо јесте да им помогнемо да што пре прођу кроз Републику Српску“, казао је српски члан Председништва БиХ за РТРС.

Према његовим речима, било је покушаја да се направе три или више сабирних центара за мигранте, од којих је један требало да буде у Бањалуци, други у Трнову и трећи у околини Бијељине.

Додик је рекао и да су причу у вези са мигрантима смислиле западна Европа и водеће индустријске земље, које су прихватиле мигранте у погледу хуманитарног решавања тог питања.

„А онда се показало да је доминантан циљ био да дођу до способне, младе радне снаге, која им је потребна за њихову индустрију“, навео је он.

Додик је нагласио да је примарни циљ мигрантима западна Европа, а не БиХ или Република Српска, те да је једина исправна политика хитне депортације, односно „избацивање“ миграната из БиХ.

„Видели смо да бивши министар безбедности у Савету министара Фахрудин Радончић сматра да владајућа партија код Бошњака има сасвим други план за мигранте“, казао је он.

Додик је најавио да ће поново да интензивира питање мигрантске кризе, додавши да је евидентно да, осим у Републици Српској, све више проблема има и у Федерацији БиХ, те да ни јавност у том ентитету не реагује благонаклоно на овај проблем.

Навео је да према подацима полиције РС, дневно око 150 миграната долази и пролази овим просторима.

„Када се десио инцидент у Клашницама код Бањалуке, у којем су мигранти покушали да проводе насиље, нисмо оклевали да полиција интервенише. Наша полиција појачава своју способност да интервенише и репресивним мерама, јер не желимо да нам угрожавају живот“, истакао је Додик.

Говорећи о усвајању буџета БиХ и предстојећим локалним изборима, Додик је оценио да се под знаком питања налази одржавање избора у новембру, као и Централна изборна комисија, која „није изабрана како треба“.

„Оно што ми не годи јесте и што у јавност излази амбасадорка ОЕБС Кетлин Кавалец и говори о томе, иако није задужена за то. Тај интервенционизам својствен је за неке западне дипломате који долазе овде и увек наносе штету“, казао је он.

Према Додиковим речима, РС покушава да креира своју политику и доноси одлуке које не зависе од страних амбасадора.

Извор: Н1

MD MONTEL