Вук Костић у униформи ВРС “на Коридору“

JP Putevi Brcko

Друга фаза снимања документарно-играног филма о пробијању „Коридора“ 1992. године, који спаја источни и западни дио Републике Српске, почела је прошле недјеље снимањем у касарни у Руми, преноси РТС.

Филм ауторке Слађане Зарић ради се у копродукцији Војнофилмског центра „Застава филм“, Радио-телевизије Србије и Телевизије Републике Српске. Претходно, у импровизованом студију у Бањалуци снимљене су изјаве око 80 директних учесника борби.

Објекти касарне у Руми адаптирани су како би подсјећали на услове у којима су вођене борбе за пробијање “пута живота”, односно коридора. Из Руме, снимање ће се преселити на полигон Пасуљанске ливаде, а затим у околину Вршца.

Филм хронолошки прати дешавања, од преласка хрватске војске преко Саве, формирања логора, страдања Срба у Сијековцу, Оџаку, Дервенти и погибије 32 војника из Војне поште Врање. Уз свједоке, у филму учествују и глумци из Србије и Републике Српске.

Вук Костић је један од глумаца у филму који су обукли униформу Војске Републикер Српске, а Министарство одбране Србије објавило је и фотографије са снимања.

Војна операција Коридор трајала је од 28. јуна до 6. октобра 1992. године на простору Посавине. У акцији су погинула 273 борца Војске Републике Српске, а рањено је 1.918 бораца.

Извор: Мондо

MD MONTEL