Испали из игре: Држављани БиХ ипак неће моћи у ЕУ од 1. јула

JP Putevi Brcko

Главни критеријум да Европска унија отвори границе према такозваним трећим земљама јесте опадајућа стопа заражених корона вирусом.

Радио Слободна Европа имала је увид у листу земаља која је израђена касно у петак, 26. јуна, након шестосатног састанка, петог по реду, на нивоу амбасадора земља чланица ЕУ у циљу проналска заједничког става око спољних граница ЕУ.

На освјеженој листи је сада мање од 20 држава за чије држављане би Европска унија могла отворити границе од 1. јула, међу којима су, из региона, само Србија и Црна Гора.

Остале земље Западног Балкана, попут Албаније и Сјеверне Македоније нису биле ни предмет расправе, што је најбољи показатељ о ситуацији са пандемијом КОВИД-19 у овим земљама.

Земље ЕУ имају рок до суботе у 18 сати да се усагласе са листом и у том случају би се усвојиле препоруке такозваном писаном процедуром.

У смјерницама Европске комисије о отварању спољних граница стоји да би за позитивну одлуку епидемиолошка ситуација требало да буде упоредива или боља од просјека у ЕУ. Стопа заразе, према овим смјерницама, требала би бити максимално 16 нових случајева на 100 хиљада становника, у посљедњих 14 дана.

Извор: Радио Слободна Европа

MD MONTEL