Корона дигла цијене шишања и маникира, у Бијељини скупље за 20%

JP Putevi Brcko

Драгица Арсић, предсједница Удружења фризера и козметичара града Бањалуке, казала је за „Независне“ да су у поједним салонима кориговане цијене два пута од када су почели с радом.

„Нису сви салони, али велики дио њих на подручју Бањалуке два пута је дизао цијене својих услуга“, казала је Арсићева и додала да тренутно није моменат, а ни вријеме да подигну цијене својих услуга.

„У овом моменту то може бити погубна одлука, јер у цијелој овој ситауцији подизањем цијена могу само да остану без муштерија“, наглашава Арсићева.

Из једног салон у Бањалуци истичу да су били приморани да подигну цијене својих услуга управо због тога јер је мањи обим посла.

„Подигли смо цијене шишања и фенирања, које су биле од 12 до 15 КМ, а сада је то 18 КМ“, кажу у једном фризерском салону у Бањалуци.

Из козметичког салона у Бијељини истичу да су подигли цијене услуга за 20 одсто, јер би, иначе, били принуђени да дају отказе радницима.

Са друге стране, из салона љепоте „Princess“ Бањалука истичу да још нису дизали цијене својих услуга, али размишљају да то ураде у неком наредном периоду.

„Иако су цијене исте као и прије пандемије изазване вирусом корона, основа за то имамо“, казали су из овог салона.

Муриса Марић, извршна директорица Удружења грађана ДОН Приједор, истакла је да фризерски и козметички салони немају никакво оправдање за веће цијене.

„Они ће то најбоље осјетити, јер подизањем цијена они сами остају без муштерија“, казала је Марићева за „Независне“. Према њеним ријечима, слична је ситуација и у Приједору, гдје су поједини салони дигли цијене својих услуга.

„Сад је то питање тржишне трке, гдје ће након ове цијеле ситуације преживјети само они салони који букавално успију сачувати своје муштерије“, закључила је Марићева.

Лазо Шешић, предсједник Занатско-предузетничке коморе РС, истиче да нема потребе да поједине услужне дјелатности дигну цијене својих услуга.

„Нису у питању само фризери и козметички салони, већ цијене не би требало да дижу ни месари ни угоститељи јер сваки раст цијена само је удар на џеп грађана“, казао је Шешић.

Са друге стране, у угоститељству није дошло до поскупљења, јер, како каже Далибор Шајић, предсједник Удружења послодаваца у области угоститељства и туризма у РС, одређени угоститељи врше нивелацију цијена односно спуштају цијене и прилогођавају се тренутном тржишу.

„Нама је пријеко потребно да нам се продужи радно вријеме, барем до 24 сата, јер би се тиме барем мало поправила ситуација и приходи с обзиром на то да долазе љетни дани и да људи излазе тек послије 21 час“, казао је Шајић.

Извор: Независне

MD MONTEL