Мађари разбили на изборима у Врању, захваљујући Вацићу

JP Putevi Brcko

Врање није у Војводини, а у том гради на југу Србије живи само шест Мађара. Ипак, овдје је је на изборима за републичке парламентарне изборе листа Савеза војвођанских Мађара освојила 1265 гласова. Цијело село Нерадовац гласало је за ову партију.

Предсејдник Градске изборе комисије у Врању Стојан Илић каже за Нова.рс да је највјероватније дошло до забуне јер је на листи за градске изборе у Врању под редним бројем 4 била листа „Српска десница Врање – од народа за народ“, чији је лидер Миша Вацић, а под истим бројем на листићу за парламентарне изборе нашла се листа Савеза војвођанских Мађара. Тако је листа СВМ у Врању на изборима за Скупштину Србије избила на треће мјесто.

“Листа “Српска десница” је у Врању доживјела велики успјех. Освојили су двадесетак одсто гласова. Изгледа да су неки Врањанци, гласали за СВМ на нивоу републике, јер су по инерцији заокружили број четири са локалне листе. Српска десница је изненађење ових избора. Другопласирани су иза листе СНС, добили су скоро 20 одсто, односно 13 од укупно 65 одборника у градској скупштини. Не знам сада да вам кажем тачан број гласова који су добили, али то је знатно више од 1265 колико је добила СВМ на парламентарним изборима у Врању”, каже Илић.

Он објашњава да су Мађари на два бирачка мјеста у Врању добили исто колико и Српска десница на локалним изборима на тим гласачким мјестима.

“Очигледно је да је дошло до забуне јер раније нисмо имали гласаче СВМ”, каже Илић.

Носилац листе Савеза војвођанских Мађара Балинт Пастор изјавио је да је СВМ изборну кампању водио искључиво на територији Војводине и у Београду и да није учествовао на локалним изборима у Врању, нити било гдје другде у јужној Србији.

“То што је изборна листа Група грађана ‘Српска десница’ на локалним изборима у Врању учествовала под редним бројем четири, што је био број под којим је СВМ учествовао на парламентарним изборима, велика је случајност. Претпостављамо да су бирачи који су за њих гласали, највјероватније на оба гласачка листића заокружили број четири, што је разлог чудног резултата”, навео је Пастор у писаној изјави.

Извршни директор Центра за слободне изборе и демократију Бојан Клачар објашњава да се дешава да мањинске странке добију гласове у срединама у којима их нема, али никада у оваквом обиму.

“Овде се ради о некој врсти инжењеринга, била је нека идеја да сви ти људи заправо гласају исти број 4 који је био на локалним изборима. Људи су хтели да гласају за Српску десницу али нису водили рачуна о томе да то није идентичан ниво избора”, рекао је Клачар.

Додаје да је “немогуће да је грешка у питању” и да једино на овај начин може да објасни овај феномен.

Извор: Нова С

MD MONTEL