НОВА ПРАВИЛА! СВЕ што треба да знате ако путујете у Грчку

JP Putevi Brcko

Путници који у Грчку долазе авионом, морем или копном, од 1. јула мораће да попуне посебан образац најмање 48 сати пре уласка у земљу и пруже детаљне информације о месту поласка, трајању претходног боравка у другим земљама и адреси током боравка у Грчкој.

Генерални секретаријат за цивилну заштиту Грчке прописао је следеће протоколе за путнике који долазе у ову земљу, а све мере важе од 1. јула. О овоме за ТВ Прва говорио је Александар Сеничић из ЈУТЕ:

„По други пут нам Грчка за викенд мења правила за улазак у земљу. Није ово неуобичајено, и раније су се давали ови подаци при уласку у Грчку, само сада то радимо онлајн. Биће проблематично за 1. и 2. јул, већ каснимо 48 сати али уверели сму ме да неће бити проблема. Након тога добијају QР код, који може да се одштампа И неопходан је за улазак у Грчу“, каже Сеничић.

Где се налази тај формулар, на сајту грчке владе или се чеека да се пошаље мејлом?

„Формулар се налази на сајту Владе републике Грчке, а имаће га и сви из туристички агенција. када се попуни, добија се повратни мејл и QR код, без тога се не креће у Грчку. Ко иде преко ТО биће му лакше, ако иде сам, имаће мало више проблема ако не зна мештај, објекат, има ту пуно зачкољица да би се попунуио формулар. Овима што иду преко ТО биће много једноставније.

Шта је са Египтом, Турском, Шпанијом, Тунисом, земљама које траже тест?

„Нема посебних протокола, Туркса је најавила да ће од 1. јуна укинути тестирање, али то се није десило“.

Шат ако се разболе?

„Имамо две осигаравајуће куће који покртивају комплетно трошкове лечења кроз полисе путног осигурање, ако се плаше да би могло доћи до непланираних трошкобва. Грчка покрива комплетно трошкове лечење. Имамо бољу слику за све путнике, имамо здравствено осигурање које покрива путнике.“

ПУТНА ОСИГУРАЊА

„Имате наравно једну групу која је своје путовање одложила за наредну годину, и имате један проценат, једну трећину практично, која још увек не зна и управо се руководи оваквим информацијама, као што је ова на који начин и колико могу бити безбедни ако отпутују на своје летовање“, наводи Мирко Баук из агенције „Одеон ворлд травел“, пише РТС.

Уз додатак од 10 до 15 евра уз стандардну путну полису, или упола већу цену полисе, две осигуравајуће куће покриваће и нови ризик.

„За недељу дана компанија је већ закључила полисе осигурања којима је покрила преко 5.000 наших грађана осигурањем од ковида-19, који је укључен у полису путничког здравственог осигурања“, каже Милош Милановић испред Дунав осигурања.

У Јути кажу да, иако се ситуација из дана у дан мења, план је да чартер летови крену 1. јула, а од 15. за Египат, Тунис и Шпанију.

„Такође је важно да кажемо да ова полиса покрива и репатријацију у случају останка на дестинацији због обољења, да ли се ради о болничкој нези или о карантину“, указује директор Јуте Александар Сеничић.

Пажљиво читајте понуду

Полиса у просеку покрива трошкове од 30 до 35.000 евра.

За оне који ће купити путну полису, савет да пажљиво читају понуду. Већ сада у једном случају имамо лимитиран износ за покриће ковида, а другом је читава сума путног осигурања предвиђена и за трошкове изазване обољевањем од ковида 19. На тржишту осигурања новина је и полиса немењена домаћим хотелијерима.

„Други вид покрића је за туристе који се одлуче да летују у Србији. Осигурање закључују хотели, њихови гости ће у случају оболевања од ковида, а лечиће се у државном здравственом систему, добијати и дневну накнаду трошкова“, указује Ђорђо Маркеђани испред ДДОР Нови Сад.

Уз уплату 30 динара дневно, гост ће, у случају да оболи, добијати 2.400 динара по болничком дану. Реч је о комбинованој полиси осигурања од незгоде, па је у случају инвалидитета покриће милион динара.

Извор: мондо

MD MONTEL