Французи открили нови вирус

Kolubara

Француски научници идентификовали су нови вирус у болници на рубу Париза користећи се истом техником којом је откривен вирус корона, преноси Индех.хр. Иако научници упозоравају да нема разлога за забринутост да ће тај нови вирус изазвати сличну здравствену кризу као ковид-19, јавност је ипак забринута.

Вирус је у откривен код 58-годишње жене која је умрла од енцефалитиса и назван је “Cristoli virus”, по париском предграђу где је и идентификован. Научници кажу да је прерано за закључке за шта је све тај вирус одговоран јер је преминуа имала неколико болести.

“Радило се о имунокомпромитованој особи, тешко болесној и пре појаве енцефалитиса”, рекао је професор Жан Мишел Павлотски, шеф медицинске биологије у болници Хенри-Мондор у Крителеју, где је вирус откривен.

“У овом нам је тренутку познат само тај један случају. Буде ли их у будућности више, наравно да ћемо имати јаснију представу о тому каква је клиничка слика повезана с тим вирусом.”

Професор је појаснио да је нови вирус из соја ортобуњавируса, породице патогена које обично шире комарци. Вирус има мало тога заједничког с узрочником актуелне пандемије.

Извор: Независне новине

MD MONTEL