Удар на Приштину из Америке: Пао најпознатији лобиста и жестоки антисрбин

JP Putevi Brcko

Најпознатији албански лобиста, конгресмен Елиот Енгел изгубио је мјесто у Конгресу, а самим тим и мјесто предсједавајућег Комитета за спољне односе. На унутарстраначким изборима Демократске странке у њујоршком дистрикту поразио га је Џемал Бовмен.

Елиот Енгел је равно 31 годину био у америчком Когресу, а скоро исто толико је био један од најјачих албанских адута у америчкој администрацији. Обилато је користио своју политичку функцију и утицај како би прогурао све албанске прохтјеве.

Пад најпознатијег албанског лобисте у Америци

Владимир Маринковић, предсједник Одбора за дијаспору и Србе у региону у Скупштини Србије сматра да су Албанци, одласком Елиота са позиције, можда изгубили више него он сам.

„Косовски Албанци су имали у Енгелу великог савезника и лобисту који је за њих радио дуже од двије деценије. Он је од почетка дио косовских лобиста у Сенату и Конгресу и може се рећи да је један од посљедњих жестоких албанских јастребова у њиховој администрацији. Његов пораз у странци аутоматски значи да од новембра више неће обављати функцију предсједавајућег Комитета за спољне односе и то нама фактички значи много јер је своју позицију, која је врло утицајна, обилато користио за итересе Албанаца,“ објашњава Маринковић.

Ко год да дође на његово мјесто,  сматра наш саговорник, тешко да може бити острашћенији него што је то био Елиот кад су Срби у питању.

Нанио много штете Србији

„Нанио нам је много штете. Он је био један од организатора скупа на коме је промовисано да је 20.000 Албанки силовано од стране српске војске и полиције, што је страшна оптужба. Просјечан Американац који то гледа на телевизији, све схвата здраво за готово, а сто пута изговорена лаж, постаје временом истина,“ додаје он.

​ Маринковић каже да је Елиот одговоран за скоро све скупове у Америци који су омогућили да се косовски политичари промовишу и да пошаљу што ружнију слику о  Србима америчком народу.

„Тек је Трампов долазак донекле нама омогућио да се и ми предствимо са нашом истином и да се на Србију гледа неким другим, позитивнијим очима,“ додаје он.

Доказ да и Србија може да лобира

Драгомир Анђелковић, политички аналитичар, увјерен је да се косовски Албанци неће тако лако опоравити од овог губитка.

„Чињеница да је Енгел поражен је за њих оргоман губитак. Иако имају више лобиста, ниједан није био тако острашћен као Елиот. За нас и за нашу диспору је то велики успјех, у ствари двоструки, јер смо показали да и ми можемо да лобирамо за себе. А друго, показало се да најснажнији албански лобиста није више тако снажан јер је потпуно урушен, и тешко да ће наставити политичку каријеру,“ верује Анђелковић.

Наш саговорник каже да Албанци стално покушавају да изборе старе позиције које су имали код бивше америчке адмнистрације.

​„Све ово показује да ће, ако Трамп поново побиједи, њихове позиције да се темљно уруше,“ сматра Анђелковић.

Енгел је дуго опстајао на позицији јер до сада није ни имао правог портивкадидата у странци, а Бовмен га је побиједио са скоро 63 одсто подршке.

Извор: Спутник

MD MONTEL