УСТАЛИ СТУДЕНТИ „Вучићу, зар смо ми претња по здравље ове земље?“

Kolubara

„Могао је да се игра дерби пред 20.000 људи, могли су да се одрже избори – све је то било безбедно. Студентски домови су, јелте, толики проблем?! Ми студенти смо претња по здравље ове земље?! Ако смо ми ти који преносимо вирус, зашто би нас онда враћали кућама?! Сви ти проблеми су довели до пуцања незадовољства“.

Овако један од студената београдског Универзитета објашњава за Директно.рс свој мотив за учешће на протестту академаца испред дома, а касније и Народне Скупштине.

– Окупили смо се спонтано, исказавши свој револт и незадовљство изјавом председника да ће студентски домови бити затворени. То је једино што су студенти могли чути и били су уплашени и нису знали шта ће се десити са испитним роком – каже један од наших саговорника, додајући да су мета надлежних постали – студенти.

Међутим, овде није био крај њиховом незадовољству које су показали испред домова. Због нетачне информације да је председник Србије Александар Вучић постигао „договор са студентима“, који подразумева одустајање од идеје затварања домова, студенти су претходне протесте у домовима наставили на платоу испред Народне Скупштине, где су позвали и министра просвете Младена Шарчевића да реагује на кршење њихових основних права.

– Дакле, студенти нису они који су позивали на излазак на изборе и који су пре избора говорили да је епидемиолошка ситуација у реду и да одржавање избора не представља никакву претњу по здравље грађана Србије. Биле су дозвољене и кампање, предизборни скупови, спортски догађаји, прославе, масовна окупљања. Дакле, то нису донели студенти – истиче један од окупљених.

Студенти не желе да иду кући због, како кажу, могућности да потенцијално заразе своје укућане, као и због чињенице да су испитни рокови увелико у току.

– Изашли смо на улице јер не желимо да заразимо наше укућане и такође не желимо да нам пропадне овај испитни рок, јер се факултети још нису затворили – каже једна студенткиња испред дома 4. Април.

Професори су на чињеницу о затварању домова и на приговоре студената мејлом одговарали „да не разумеју како студенти немају где да буду“, и да ће се рокови наставити регуларно.

– Оно што је важно, студентске домове ћемо све у Београду да затворимо – рекао је Вучић и тиме изазвао бурне реакције студената, који су већ у првом таласу епидемије коронавируса били исељени из домова у року од само 48 часа, када је био на снази полицијски час од 17 сати.

Након што је Вучић синоћ на РТС-у изјавио да ће једна од нових епидемиолошких мера бити и исељавање студената из свих студентских домова, а из бојазни да ће се сценарио из марта поновити, студенти су се окупили и изразили незадовољство.

– Чули смо изјаву да треба да се затворе студентски домови, а с друге стране рок се нормално наставља без икаквих промена. Због целог тог незадовољаства смо изашли на улицу, пошто сматрамо да овакав третман нема смисла и желимо да се чује и наш глас – каже један од студената.

Међутим, проблем који је настао када су портали пренели вест да је Вучић постигао договор са студентима на основу којег неће бити затварања домова, и даље траје.

Студенти немају поверења у надлежне институције које би требало да им омогуће нормално полагање испита и живот у студентским домовима, те су најавили наставак протеста данас испред Владе Републике Србије.

Претходно ће се у 10 часова окупити на платоу испред Филозофског факултета.

MD MONTEL