Сутра обиљежавање страдања Срба у Подрињу

JP Putevi Brcko

Одбор Владе Републике Српске за његовање традиција ослободилачких ратова организује сутра   5. јула, у Братунцу обиљежавање страдања око 3.500 Срба у Подрињу и Бирчу, једног од највећих страдања српског народа у протеклом одбрамбено-отаџбинском рату.

Министар рада и борачко инвалидске заштите Републике Српске Душко Милуновић је рекао да је страдање српског народа на том подручју почело још прије избијања оружаних сукоба на подручију БиХ, када је у априлу 1992. године у Поточарима из засједе убијено пет војника тадашње ЈНА, у Осмачама је након тога убијено још десет лица, а 8. маја је убијен Горан Зекић, судија Основног суда у Сребреници и народни посланик.

“Тиме је почео терор Насера Орића и његових хорди над срским становништвом. Они су од тада, па до половине јануара 1993. године убили преко 2.000 лица, извршили су преко 60 напада на српска села која су опљачкали, разорили, уништили и побили све живо пред собом”, подсјетио је Милуновић.

Он је навео и злочин на Глођанском брду учињен над заробљена 52 борца Војске Републике Српске, који су убијени у страшним мукама.

Милуновић је рекао и да је Војска Републике Српске током 1993. године извршила контраофанзиву у намјери да се сачува територија и преостало становништво, поразивши снаге Насера Орића које су се повукле у Сребреницу, коју је међунардона заједница одредила за заштићену и демилитаризовану зону, а која је “била све само то не”.

Он је нагласио да су Орићеве снаге и након проглашења демилитаризоване зоне наставили са нападима на српска села, истичући да су напади најчешће извођени на православне празнике.

Милуновић је рекао да је око 3.500 Срба страдало на подручју Подриња и Бирча, од чега су на подручију Сребренице, Зворника, Скелана, Милића, Братунца, Власенице и Осмака страдала 2.652 лица српске националности.

“Потребно је истаћи да је врло мали број лица, неколико припадника такозване Армије БиХ осуђен за те злочине. Насер Орић који је не само тиме командовао, него и предводио нападе и злочине, правоснажно је ослобођен. Највећу казну од 13 година затвора добила је Елфета Весели за убисто дјечака Слободана Стојановића, док су остале казне пуно мање”, рекао је Милуновић.

Програмом обиљежавања на Војничком гробљу у Братунцу у 11.00 часова биће служен парастос, а након тога полагање вијенаца и цвијећа.

Ово обиљежавање ће се обавити у складу са одлукама Републичког штаба за ванредне ситуације о забрани окупљања преко 50 лица на јавном скупу.

Извор: Глас Српске

MD MONTEL