Њемачка  признаје ПЦР тестове из БиХ

Kolubara

Њемачке надлежне институције су потврдиле Амбасади БиХ у тој држави да су Босну и Херцеговину ставиле на листу земаља чије ПЦР тестове на корона вирус признају.

Ова информација потврђена је за Клиx.ба и тако ће држављани БиХ моћи бити изузети од захтјева за карантин у складу с одговарајућим прописима о карантину надлежних савезних држава, под условом да ПЦР тестом из овлаштених лабораторија у БиХ могу доказати да нису заражене корона вирусом.

Како је речено, ријеч о дипломатској активности Амбасади БиХ у Њемачкој која је у протеклим данима водила интезивне разговоре са надлежнима у тој земљи, а након што је Институт Роберт Кох раније објавио инструкцију да Њемачка не признаје ПЦР тестове на корона вирус из Босне и Херцеговине.

Наиме, недавно су у споменутом институту објавили листу од 131 земље које се сматрају ризичним, а међу којима је и БиХ. Према тој ранијој инструкцији онај који улази у Њемачку, а који је у претходне двије седмице био у било којој земљи са списка, он по доласку у Њемачку мора рачунати на обавезу изолације.

Међутим, БиХ је сада и званично изузета од захтјева за карантин у складу с одговарајућим прописима о карантину надлежних савезних држава, под условом да медицинским сертификатом могу доказати да нису заражене корона вирусом.

У ту сврху морају предочити молекуларно биолошки тест или тзв. ПЦР тест не старији од 48 сати.

Извор: Агенције

MD MONTEL