Просвјета Брчко због пандемије одгодила своје традиционалне манифестације

JP Putevi Brcko

Због стања пандемије у којој се налази наше ближе и шире окружење, Српско просвјетно и културно друштво “Просвјета” морала је одустати од планираних садржаја за ову годину као што су промоције нових књига својих чланова, литерарни конкурс „Жарко Мијовић“, неколико наступа Фолклорне секције ван Брчког и БиХ, те традиционална смотра „Видовдански дани културе 2020“ која је требала бити одржана крајем јуна.

Драган Томић, предсједник СПКД “Просвјета“ Брчко казао је да су се због здравља грађана и самих чланова Просвјете морале поштовати одлуке Кризног штаба, што је резултирало пролонгирање већ припремљених културно – провјетних садржаја за неко будуће вријеме.

Прослављени и надалеко познати ветерани Фолклорног ансамбла Просвјете за вријеме када је пандемија имала силазну путању, ипак су имали неколико успјешних наступа у Републици Српској и Србији. Активности секција са млађим члановима потпуно су обустављене.

Томић је за Радио Брчко навео да су врата библиотеке у брчанској Просвјети која броји преко 4.000 наслова, већином школске лектире, остала отворена, како за ђаке тако и за одрасле који користе услуге ове библиотеке.

Сем текућих активности, а све у складу са препорукама надлежних везано за пандемију, Томић је казао да се нада да ће до краја године бити одржан други по реду „ФОНФЕСТ“, гдје Просвјета заједно са удружењем „Фон“ организује међународни фестивал хорова у Брчком.

MD MONTEL