Чини се да Србија више нема контролу над короном

JP Putevi Brcko

Медији на немачком пишу о наглом порасту броја новозаражених корона-вирусом у југоисточној Европи. Да ли се ради другом таласу или о закаснелом врхунцу првог таласа? Такође се износи сумња у званичну статистику Србије, пише ДЊ.

„Србија је била на добром путу. Почетком годне, док је Европа са забринутошћу пратила развој у Италији, Шпанији и Француској у Србији је било мирно.

Чинило се да је Србија корону имала под контролом, колико год јој је то било могуће. Али, сада се чини да Србија више не контролише пандемију него да пандемија контролише Србију“ пише Франкфуртер алгемајне цајтунг, пише DW.

„По општем мишљењу, то има везе са изборима 21. јуна и одлукама власти у седмица пре тога. Током предизборне кампање, друштвени живот у Србији био је отворен до степена који се није могао видети готово нигде другде на континенту. Изненађујуц́и врхунац – или дно – развоја било је одобрење за поновно вец́их спортских догађаја са публиком. У међувремену су стигли и први рачуни за то што би се у другим земљама могло назвати оргијама отварања. Догађаји у протеклих неколико дана показују да је ситуација озбиљна. Међутим, из економских разлога, влада покушава да избегне потпуно „затварање“ као у марту и априлу.“

У сваком случају, упадљиво је да, према извештајима државних медија у Србији, све делује под контролом. Међутим, такве процене су у супротности с великим бројем видео записа и извештаја на друштвеним мрежама, који показују потпуно другачију слику: препуне болнице у којима људи у ходницима чекају на помоц́. Или гужва у Београду испред хитне помоц́и којој медицинска сестра говори да нема тестова, да се врате после 15. јула“, наводи Франкфуртер алгемајне цајтунг.

„Југоисточна Европа је на врхунцу пандемије у Европи прошла релативно добро. Да ли је то разлог због којег се пандемија сад враћа пуном снагом“, пита се Шпигл и додаје како је у целом региону број новозаражених нагло расте „у Србији у поређењу с претходном седмицом за 125 одсто, у Босни и Херцеговини 75 одсто а у Хрватској чак 232 посто“.

Аутор наводи како је због тога Аустрија пре неколико дана увела строга ограничења за све који се враћају из Србије, БиХ, Северне Македоније. Исто важи и за Немачку која је, упркос препорукама Савета ЕУ, задржала забрану уласка за оне који долазе из Србије.

За чланице ЕУ Хрватску и Словенију важе друга правила. Шпигл наводи како хрватске власти указују на то да су сви нови случајеви заразе „увезени“ из суседства. „Постоји интензивни прекогранични саобрћај међу балканским суседима али ни грађани Хрватске се наводно не придржавају правила о хигијени“.

„На Балкану заправо не може бити речи о другом таласу пандемије. Корона-вирус једноставно долази са закашњењем. Владе су, свјсне слабости својих здравствених система, врло рано увеле строге рестрикције и тиме број зараза дуго држале на врло ниском нивоу. А онда су власти попустиле притиску привреде и грађана. Осим тога се у неким земљама су одржани и избори“, пише Шпигл.

„Но, коликогод су рестрикције биле строге, посебно у Србији где је на снази чак био и полицијски час, толико су неразумљива нагла попуштања“, наставља Шпигл и наводи утакмице у Београду с 20.000 навијача или несрећни турнир Новака Ђоковића. И помиње и сумњу у званичне бројке везане за корона-вирус у Србији.

У ту званичну статистику у Србији сумња и јужнонемачки дневни лист Хајлбронер штиме: „Разлика између званичног и стварној броја је, кад су у питању умрли, најмање за 600 случајева. Број дневних зараза пре избор је био десет пута већи него званични, 300 а не 30“, каже за Хајлбронер штименовинарка која је имала увид у податке који нису за јавност. „Не знамо зашто постоје те разлике. Знамо само да постоји неки проблем, јер нам на питања не одговара ни кризни штаб ни здравствене власти. Подаци које смо обајвили су тачни“, каже Марија Ристић за Хајлбронер штиме.

И утицајни швацарски портал Нау.цх тематизује поогоршање ситуаицје у југоисточној Европи те указује на „увезене“ случајеве заразе у Швацарској који се повезују с особама које су боравиле у Србији. И Нау.цх говори о лажираним подацима у Србији. „Примећујемо посебну концентрацију заразе код оних који су допутовали из Србије“, каже Стефан Кустер из Савезног уреда за здравство Швајцарске. Амбасадор Србије у Швајцарској Горан Градић демантује ове наводе: „Ситуација у Србији је стабилна“.

Немачки јавни сервис АРД на страницама свог дописништва за југоисточну Европу са седиштем у Бечу доноси опсежан досје о стању у региону: „Да ли се овде ради о другом таласу короне или о врхунцу првог таласа? Око дефиниција се може расправљати но чињеница је да напета епидемиолошка ситуације у југоисточној Европи није попустила. Напротив!“, закључује се у уводнику прегледа стања у овом делу Европе.

Разлоге за овакав развој ситуације АРД наводи на примеру БиХ: „Свуда се може видети зашто се зараза шири: у кафићима, ресторанима, радњам и у јавном превозу многи не носе заштитне маске а ни правила о размаку се нико не држи“.

Што се тиче Хрватске, АРД наводи како је контрола короне последњих седмица жртвована због политике и туризма. „Хрватска је једна од земаља које су брзо и ефикасно реаговале на пандемију. Али, од пре недељу дана Хрватска спада међу пет ЕУ земаља (уз Шведску, Пољску, Француску и Шпанију) с највећим бројем новозаражених на 100.000 становника“, пише АРД и закључује: „Ово сигурно није баш добра реклама за туристичку земљу Хрватску и сигурно један од разлога због којег туристи не долазе“.

Извор: Н1

MD MONTEL