Београд: ДЕМОНСТРАНТИ ИСПРЕД СКУПШТИНЕ, ПОЛИЦИЈА СУЗАВЦЕМ РАСТЕРУЈЕ ДЕМОНСТРАНТЕ!

JP Putevi Brcko

Група грађана окупила се испред Скупштине Србије протестујући због повратка рестриктивних мера и поновног увођења полицијског сата, који је најавио председник Србије Александар Вучић. Око 22.15 часова група демонстраната је ушла у Скупштину Србије, након чега је интервенисала полиција и после петнаестак минута их потинсула ван парламента. Око 11.30 бачена је велика количина сузавца, што је растерало демонстранте са степеништа и простора око Народне скупштине. Демонстранти су се окупили и испред зграде Радио телевизије Србије у Таковској улици.

Највећи део окупљених се повукао са платоа испред зграде парламента ка фонтани на Тргу Николе Пашића и ка Пионирском парку, као и према Булевару краља Александра и Косовској улици.

Једна група учесника протеста наставила је да се сукобљава са полицијом, бацајући камење и делове поломљених саобраћајних знакова.

Трећи пут, након повика „Хајмо назад“ и „Нема предаје“, грађани су поново кренули ка Скупштини.

И овог пута ракете су испаљене на дуже растојање, а затим је полиција и физички кренула према демонстрантима у покушају да их потисне у околне улице.

Приликом упада окупљених у Скупштину, у парламент је ушао и бивши члан Двери Срђан Ного.

„Ово је народ Србије, ко зна чије су ово присталице. Сви смо ми овде народ Србије“, рекао је Ного.

Демонстранти су у покушају да пробију полицијски кордон срушили сигурносна врата. После 15-ак минута полиција је успела да их потисне из Скупштине, а окупљени су снаге безбедности на степеништу Скупштине гађали каменицама, флашама и лименкама.

„Није мирно, гађају нас. Ми смо мирни, слободно кажите да нас гађају“, рекао је припадник Жандармерије.

Међу демонстрантима има опозиционих политичара, међутим они су остали испред Скупштине када је део окупљених „улетео“ у Скупштину.

Вук Јеремић се сукобио са једном групом демонстраната када је дошао на степениште скупштине са неколико својих присталица. Ту га је напала група младића и отерала са степеништа. Неки људи који су имали погрешну перцепцију.

„Уместо да се сабирамо овде се прави раздор, ово је бесмислено“, рекао је за Н1 један од чланова Народне странке.

Радомир Лазовић, активиста Иницијативе Не давимо Београд, рекао је да је много људи спонтано дошло испред Скупштине и да се незадовољство осећа у ваздуху. Он истиче да људи желе да се промени однос власти према грађанима.

„То би требало да буде јасно свима. Овај човек влада са криминалцима и јасно је да ово овако неће моћи да се настави“, рекао је Лазовић. Он је истакао да НДМБГ не позива људе на окупљање због здравственог ризика од пандемије и додао да је он ту и да они који су дошли имају одговорност према људима који не могу да буду ту и да покажу шта се дешава.

Грађани су претходно блокирали саобраћај на раскрсници Трга Николе Пашића и Таковске улице.

Како јавља репортерка Н1, већина држи дистанцу, али не носе сви маске.

Окупљени упућују погрдне речи на рачун председника Србије и владајуће странке.

Како су грађани рекли репортерки Н1, дошли су јер их је испровоцирала најава доношења нових рестриктивних мера.

Како кажу, осећају се преварено и истичу да им не смета полицијски час већ то што их је „власт лагала“ јер су у претходних месец дана одржани избори, фубдалски дерби, журке и прославе матуре…

Блокиран је саобраћај, а међу присутнима има и грађана који нису из Београда, већ градова попут Зрењанина и Новог Сада.

Не зна се докле ће остати испред зграде парламента нити да ли ће кренути у протестну шетњу, за коју је спремна и полиција ако до ње дође.

Међу окупљенима су и представници организације Грађански отпор као и неки од чланова Не давимо Београд. У близини је паркирано једно возило полиције.

На раскрсници се појавио и бивши посланик Двери Срђан Ного а окупљени су почел да му скандирају „Иди кући Ного“.

Извор: Н1

MD MONTEL