ЛАВРОВ ИЗНИО ПОДАТКЕ: Понудили су Бугарима и Албанцима да подјеле Македонију!

JP Putevi Brcko

Шефу руске дипломатије Сергеју Лаврову – који је наступио пред Савјетом Федерације (горњим домом националног парламента) – један од сенатора поставио је два питања: „У Македонији се десила нова обојена револуција по украјинском сценарију. Није ли дошло вријеме за активније супротстављање обојеним револуцијама у Европи?

Зар не би баш у почетним фазама таквих државних преврата требало укључивати међународне механизме попут ОЕБС-а и Савјета безбиједности УН да обојене револуције не би постале уобичајена пракса смјене државне власти?“.

Лавров је одговорио подробно. Његов одговор преносимо у цјелини:

Потпуно сам са вама сагласан. Нас све то веома забрињава. Македонски догађаји се прилично грубо усмјеравају извана.

У току су покушаји да се влада Николе Груевског оптужи за некомпетентност и за то да не извршава своје обавезе пред становништвом, а приписује му се и много шта друго. Али, иза свега тога је жеља да се на њега утиче због одбијања да се прикључи санкцијама против Русије.

Ми поуздано знамо да су такви притисци на њега вршени и у вези с тим што је у своје вријеме подржао Јужни ток, активно рачунајући на тај гасовод у македонском интересу.

Сада он показује спремност за сарадњу поводом реализације других варијанти за испоруке енергената из Русије на југ Европе, укључујући Турски ток.

Веома је жалосно и опасно што се у достизање циља подривања владе Груевског покушава укључити албански фактор.

Прије више година тамо су биле оштре противријечности међу Словенима и Албанцима. Тада је био закључен Охридски споразум који је повратио мир и сагласје.

Када смо ми потом – у контактима са Европском унијом – покретали питање права Руса и рускојезичних у Естонији и Летонији, питали смо их: „Зашто сте подржали Охридски споразум и дали Албанцима у Македонији прилично озбиљан обим права, а не можете да учините то исто за Русе у Естонији и Летонији?“. Одговор нисмо добили. Добро је ипак што је конфликт у Македонији био разријешен.

Сада су у току разговори да Македонију треба још више „федерализовати“, направити од ње „гипку федерацију“, можда и „конфедерацију“. Износе се чак и идеје да се она као вјештачка држава раскомада – да се дио да Бугарској, а дио Албанији.

Без помињања Македоније, премијер Албаније је, у ширем оквиру, истурио паролу „Велике Албаније“. У Тирану путују лидери албанских партија у Македонији и тамо добијају инструкције.

Паралелно са тим, амерички амбасадор у Скопљу себи призива лидере македонских партија и опозиције.

Крајем априла је било организовано путовање (по Македонији) представника ОЕБС-а и низа западних земаља и ЕУ. Дошли су у Скопље, прогласили се за „ОЕБС мисију“ и при том износили неке рецепте и испостављали захтеве Груевском.

Да се таква самовоља не би понављала, замолили смо сједиште ОЕБС-а, генералног секретара и предсједника ОЕБС – актуелног министра спољних послова Србије Дачића – да утврде шта се догађало и да нас обавијесте како се тако нешто уопште могло догодити.

Имајући на уму број тих посредника самозванаца, јуче сам – иступивши у Комитету министара Савјета Европе – предложио да генерални секретар СЕ, можда заједно са генералним секретаром ОЕБС-а, посјети Скопље, да поразговара са свим актерима тамошњих процеса и да изнесе своје препоруке које би размотриле међувладине сктурктуре.

Ми све што се догађа схватамо веома озбиљно. Сматрам да сте у праву и да надаље треба дјеловати онако како сте рекли, а можда и оперативније, претицати догађаје и тражити да међународне организације упућују (у Македонију) независне експерте, представнике секретаријата који би онда реферисали о свему. Да би се одлуке доносиле колегијално и у легитимним структурама, а не испод тепиха.

Извор: Националист

MD MONTEL