Српски повратници помажу својим комшијама Хрватима

JP Putevi Brcko

Српски повратници из села Бакотић код Маглаја одлучили су очистити неколико православних и хрватских гробаља чиме шаљу поруку да једино поштујући комшије, било које вјере да су, могу мирно живјети.

У селу Бакотић надомак Маглаја прије рата је живјело око три хиљаде становника, међу којим стотину хрватских породица.

Након ратних збивања, село је остало пусто и празно, куће напуштене и порушене. Српски повратници имали су једну жељу да се врате на своја огњишта и обнове домове у којима су рођени. Жеља им је била и да очисте неколико запуштених гробаља у селу, што су учинили. Поред православних очистили су и католичко гробље.

“Са хрватима смо имали добре односе и сматрамо да овим чином шаљемо добру поруку и вапај за суживот ,мислим да је ово један лијеп гест”, прича мјештанин Сретко Ђурковић.

“Често долазимо овдје, нашим људима који су се вратили помажемо колико можемо. Имамо једног комшију Хрвата због којег смо и дошли да помогнемо и очистимо гробље“, истиче Стојан Цвијановић.

Винко Антуновић, једини је Хрват који сада живи у Бакотићу, прича да су међуљудски односи увијек били добри, са комшијама су се слагали и све дијелили.

“Крв би дали и они мени и ја њима, нема шта, то је истина“, каже Винко.

Сви они дијеле исту судбину и кажу да се за њих ништа није много промИјенило без обзира на тешке ратне године.

“Мени је живот какав је био и прије него сам отишла. Фино ми је, са својом дјецом и комшијама. А разумијемо и оне што су отишли, морали су трбухом за крухом”, прича нам Анђа Лазић.

Њена комшиница Радмила Стјепановић додаје да им је лијепо на њиховом огњишту и да нигдје није љепше.

Сјећање на стара времена и заједнички живот који су живјели, без обзира на вјеру ,вратио их је ту гдје су рођени и гдје сада могу заједно мирно живјети.

Извор: БН ТВ

MD MONTEL