НЕОБИЧАН ОГЛАС У ЊЕМАЧКОЈ: Шваба продаје “КЕЦА” по невјероватној цијени

JP Putevi Brcko

У Немачкој је тешко видјети на улици овај аутомобил.

Герит Круменерл (47) каже да “скала” има посебну душу коју савремени аутомобили немају, а купио ју је прије двије године од првог власника Србина

Њемачки трговац аутомобилима Герит Круменерл (47) из Лајпцига продаје олдтајмер “заставу 101”, такозваног кеца, и то за скоро 9.000 евра!

Ауто је произведен 1976. године у бившој Југославији и један је од ријетких у свијету, што и оправдава тражену цијену у њемачком огласу. Заљубљеник у класичне аутомобиле, који је одрастао у Њемачкој Демократској Републици, каже да су аутомобили попут популарног “стојадина” обиљежили његово дјетињство и да им је зато посвећен “до лудила”.

– Многи људи, као и ја, имају драга сјећања на социјалистичку државу која је постојала 41 годину, али и на аутомобиле који су обиљежили тај период. “Застава” коју продајем има душу коју савремени аутомобили неће имати док евентуално не остаре и наставе пут помоћу штапа. Она је вјероватно најбољи производ југословенске аутомобилске индустрије – рекао је Круменерл.

Овај носталгични продавац класичних возила додаје да је “скалу” купио, наравно, од Србина!

– Овај олдтајмер има занимљиву историју. Први власник, Србин, продао ју је муштерији у Пољској 1991, године након распада НДР. Нови власник га је возио неколико година, а затим продао у Југославију. Први власник аутомобила је 15 година касније “скалу” потражио у Пољској, али су му они рекли да су га продали у држави у којој је и настао. Дали су му адресу и он је успио да га пронађе, а потом и откупи. На крају је, коначно, дошао ред и на мене! Ауто сам од првог власника откупио прије двије године, а продао га је зато што није имао довољно мјеста у гаражи! – додаје наш саговорник из Њемачке.

Према његовим ријечима, у Њемачкој је тешко видјети на улици овај аутомобил.

– У моју државу није увезено много “застава” и, нажалост, нема много интересената за њу. Ова коју продајем прешла је само 45.000 километара и не сумњам да ће пронаћи новог, срећног власника – закључио је Герит.

Извор: Србија Данас

MD MONTEL