Савез српских гуслара: Светиње припадају онима који су их подизали, чували и обнављали кроз вијекове

JP Putevi Brcko

Савез српских гуслара упутио је Саопштење којим пружа пуну подршку Српској православној Цркви у Црној Гори у борби за очување наших Светиња.

Саопштење преносимо у цјелини.

Савез српских гуслара, још једном, даје пуну подршку Српској православној Цркви у Црној Гори, Високопреосвећеном Митрополиту Амфилохију, Преосвећеним владикама Јоаникију, Атанасију, Димитрију и Методију, као и свештенству и вјерном народу у одбрани светиња и храмова, који су нападнути од стране безбожника и атеиста, који силом хоће да отму оно што вјековима припада нашој Цркви и народу.

И пред Божјим и људским законима, те светиње припадају онима који су их подизали, чували, бранили и обнављали кроз вјекове, а то су наши црквени великодостојници, свештенство и вјерни народ у Црној Гори.

Српски гуслари, под заштитом наше Цркве, чували су традицију и уз гусле и народну епску поезију, сачували усмено предање и историју српског народа.

Црква је вјековима била наше уточиште, а то је и дан данас. Српски гуслари су уз своју Цркву и народ, и дају свој допринос у одбрани Светиња и очувању православља у Црној Гори.

Свједоци смо данас, да од обезбожених атеиста и невјерника, није нападнута само Црква, већ и друга обиљежја нашег народа, као што су српски језик и писмо ћирилица, који су укинути одлукама оних, који би сада да отму и црквену имовину и храмове. Овим се покушава да се избришу сви трагови нашег постојања на простору данашње Црне Горе!

Трајно опредијељени да чувамо и сачувамо наше цркве и храмове, нашу вјеру и традицију и све оно, по чему је српски народ вјековима био препознатљив, не само на овим просторима, већ и шире, српски гуслари пружају пуну подршку нашој светој мајци, Српској православној Цркви, свештенству и вјерном народу у Црној Гори и свуда гдје је данас српско биће угрожено!

Не дамо Светиње!
Београд, 1. јул 2020. љета Господњег

Предсједник Савеза српских гуслара
народни гуслар
Славко Јекнић

Извор: ИН4С

MD MONTEL