СНС растурио државу, полиција бруталнија него 90-их

JP Putevi Brcko

Директор Центра за практичну политику Драган Поповић оценио је за Н1 да су протести који се претходне три вечери одвијају у Србији спонатани и настали услед немогућности, пре свега, младих људи да на институционалан начин изразе своје ставове, будући да смо у опасности да нам се не само држава распадне, већ и друштво. Професорка права у пензији Весна Ракић Водинелић истакла је да су све одлуке власти од увођења ванредног стања до данас, биле ван оквира закона и Устава. Верује и да су насиље на протестима изазвали десничари блиски власти.

Поповић је у Новом дану ТВ Н1 казао да иако је циљ свих досадашњих протеста био исти – да се заустави срљање Србији ка диктатури – чини му се да су окупљања претходних вечери изнедрила нову енергију, и нове младе људе.

Казао је и да су тврдње председника Александра Вучића да иза протеста стоји страни фактор, „потупна глупост“ и класично оружје из арсенала аутокарата. Протести су, према Поповићевим речима, очигледно спонтани и покренути услед немогућности људи да на институционални начин искажу своје ставове.

„Ми смо у опасности да нам се друштво распадне, а не смо држава, јер пуцају све везе које на овом простору чине некакву заједницу. Власт је растурила државу, демократију, парламентаризам, поделу власти, слободне медије, а опозицију су масакрирали.

„Кад ви уништите сваку могућност за дијалог и компромис, имате бес, гнев, људе који су јако љути и преостаје им само улица“, упозорио је Поповић. Оценио је и да садашња опозиција није одговор на потребе грађана, те да јој је потребан озбиљан дијалог како би понудила опипљиву и уверљиву алтернативу Вучићевој власти.

Поповић је указао и на „невиђену полицијску бруталност“ на протестима, која је, како је истакао, ретко виђана чак и у време Слободана Милошевића. Управо ту види велику улогу организација цивилног друштва које подносе кривичне пријаве и пружају правну помоћ жртвама полицијског насиља.
Све мере власти су ван оквира Устава и закона

Професорка Ракић Водинелић оценила је да су протести реакција на наступ председника Вучића, односно на то што грађани више не могу да виде ниједну другу институцију у држави, осим појединца са ауторитарним држањем.

Казала је и да је имала прилике да види бројне снимке полицијске бруталности према демонстрантима, али да је после генералне оцене Заштитника грађана да није било прекомерне силе изузев у појединачним случајевима, тешко очекивати неку већу реакцију од тужилаштва.

„Могли смо да видимо да су на овим демонстрацијама прве две вечери најбоље пролазили они који су нереде изазивали. Сузавац није испаљиван не на оне у непосредном физичком контакту (с полицијом), него даље, на мирне грађане. То је још једна од индиција која показује да су они који су изазивали ове нереде близу овом режиму“, навела је Ракић Водинелић.

Подсетила је и да је реакција државе изостајала када су десничари напали мигрантски центар у Обреновцу или када су активисти Левијатана злостављали Роме „под маском заштите животиња“.

„Важно је направити документацију о томе, разоткрити те људе, то је нешто што се мора разоткрити. Тужилаштво није кадро да се са тим понесе. Чини ми се да највећи допрнос засад може да да цивилно друштво. Надам се да ће цивилно друштво оживети, јер је неко време у стању замирања“, поручила је Ракић Водинелић.

Оценила је и да се забрана окупљања више од десеторо људи неће одразити на наставак протеста, подсетивши да ни ограничење окупљања више од 500 особа на јавном месту досад није спречавало демонстранте да се окупљају.

Професорка је истакла и да су све мере које је власт доносила од увођења ванредног стања до данас биле ван оквира закона и Устава. Објаснила је да мере за Град Београд не може да доноси републички Кризни штаб на челу са премијерком Брнабић, већ би то требало да чини локални штаб. Такође, мере које су јуче донете нису објављене у Службеном гласнику и стога се не зна у чему се тачно оне састоје и шта ће бити санкције за њихово кршење.

Коментаришући председникову најаву поновног увођења полицијског часа, Ракић Водинелић је подвукла да не само да је за такву меру неопходно проглашење ванредног стања, већ да се термин полицијски час не употребљава нигде у законима Републике Србије. Може се изрећи забрана окупљања или ограничење кретања, али Устав не дозвољава тоталну забрану кретања у одређеном периоду карактеристичну за полицијски час, објаснила је гошћа Новог дана.

Извор: Н1

MD MONTEL