На данашњи дан рођен је Њ.В. Краљ Петар I, Краљ Србије (1903-1918) и Краљевине Срба, Хрвата и Словенаца (1918-1921).

Kolubara

Од самог почетка своје владавине, Њ.В. Краљ Петар I суочио се са озбиљним препрекама. Земља је била растрзана унутрашњом политичком борбом, а Аустро-Угарска, испрва наклоњена новом српском Краљу, постала је убрзо отворени непријатељ Србије, нарочито послије кризе изазване анексијом Босне и Херцеговине 1908. године.

Први балкански рат против Турске 1912. године, и Други – против Бугарске 1913. – окончани су тријумфом српске војске под врховном командом Њ.В. Краља Петра I, и ослобађањем Рашке области, Косова, Метохије и Македоније, и њиховим припајањем Србији.

Услијед сталних и тешких напора у Балканским ратовима, здравствено стање Њ.В. Краља Петра I се погоршало, и он је 24. јуна 1914. пренио краљевска овлашћења  на свог сина Престолонаследника Александра.

Мјесец дана касније, Аустро-Угарска је објавила рат Србији, чиме је започет Први свјетски рат. Послије величанствених побједа на Церу и Колубари 1914. године, након уласка Њемачке и Бугарске у рат 1915. српска војска била је принуђена на повлачење и напуштање земље. Албанска голгота оставила је великог трага на здравље остаријелог Краља. Он је ипак доживио да дочека коначну побједу и ослобођење Србије, и стварање нове државе настале уједињењем Срба, Хрвата и Словенаца.

Због својих заслуга у Балканским ратовима и у Првом свјетском рату у српском народу остао је запамћен као Краљ Петар I Ослободилац.

MD MONTEL