Обиљежавање годишњице експлоатације обилазнице око Брчког

JP Putevi Brcko

Највећи инфраструктурни пројекат у Брчко дистрикту, 18,6 километара дуга обилазница око поменутог града, пуштена је у функцију прије тачно годину дана.

Траса обилазнице, вриједна нешто више од 27 милиона евра а која се простире од насеља Гредице до Горица, већ 365 дана служи сопственој сврси, испуњавајући потребе свих грађана Брчко дистрикта а посебно оних у транзиту.

ЈП „Путеви Брчко“ д.о.о, као инвеститор значајног пројекта у сарадњи са извођачем, шпанском фирмом „Рубау“ али и под квалитетним надзором партнера „Spea Safege“ у јаву су преточили сан о обилазници јединственог профила, која се такође истиче и безбједносним условима високог нивоа. Током досадашњег одвијања саобраћаја на брчанској обилазници, радује податак да није забиљежен практично ниједан нежељени случај незгода на путу. Ограничење брзине кретања од 80км/х, на обилазници која након техничког пријема, у пуном капацитету служи од априла ове године, утицало је на савјесно и одговорно учествовање у саобраћају.

Поред изопштавања теретног саобраћаја из центра града, обилазница свој бенефит приказује и са еколошког аспекта. Саобраћање око 2 милиона возила модерном саобраћајницом са двије траке, рачунајући просјечну потрошњу од 8 литара горива, у значајној мјери блокира прилив штетних супстанци у резидентни дио града. Рачунајући дневни просјек, брчанском обилазницом саобраћа између 5.000 и 6.000 теретних и путничких возила, што додатно иде у прилог растерећењу градског саобраћаја. То практично значи да је за ову годину дана, безбједно и комфорно, обилазницом прошло између 1,5 и 2 милиона возила.

На самој траси обилазнице налази се 19 објеката од чега је 11 мостова дужине 35 до 320 метара, пет натпутњака и три потпутњака. На обилазници је такође изграђено шест раскрсница, од чега су четири кружне и двије раскрснице у нивоу.

Пројекат виталне важности, за Брчко дистрикт, реализован је кредитним средствима Европске банке за обнову и развој (ЕБРД) а отплату кредита у цјелости врши ЈП „Путеви Брчко“
д.о.о.Брчко дистрикт.

ЈП „Путеви Брчко“ д.о.о. Брчко дистрикт,БиХ

MD MONTEL