ЦЕЛА ЕВРОПА СПУШТА РАМПУ: У Грчку можда ни после 1. августа

JP Putevi Brcko

ГРЧКА граница остаје затворена за грађане Србије све до 1. августа, а није искључено да ће тако бити и после тога.

То значи да Срби неће моћи у Грчку ни с негативним тестом на вирус корона. Одлуку да остану „закључани“ за наше грађане, власти у Грчкој донеле су на основу тренутне, поражавајуће епидемиолошке слике у нашој земљи. И нису само Грци забранили улазак нашим грађанима, то је пре њих урадила већина земаља ЕУ. Чак и оне које су донедавно дозвољавале улазак, сада су вратиле двонедељни карантин. Међу последњима које су то урадиле су Мађарска и Хрватска.

Експресно су прошле две недеље од последње препоруке Европског савета за приступ шенгенском простору трећих земаља у току епидемије вируса корона. Србија се тада нашла међу 14 привилегованих земаља чијим грађанима је отворен пролаз, али се у међувремену епидемиолошка ситуација код нас знатно погоршала. Према сазнањима „Новости“, очекује се да представници земаља чланица у Бриселу, сходно ранијем договору, данас у току дана саопште ревидирану листу.

Такође, према нашим сазнањима, водила се велика полемика око тога да ли да Србија и Црна Гора буду задржане на приоритетној листи, имајући у виду изненадно повећање броја случајева у целом региону Балкана.

– Неке од чланица су веома забринуте због актуелног развоја епидемиолошке ситуације на Западном Балкану и желе да спрече ризик даљег ширења заразе – истиче извор „Новости“ у Европском савету.

Прва листа састављена је на основу процене Европске комисије још од 11. јуна, али се стање на терену од тада умногоме променило.

Не чекајући ревидирану листу, многе државе чланице су и пре 15. јула почеле редом да на основу појединачних одлука „спуштају рампе“ за наше држављане, што им је и било омогућено препоруком од 1. јула.

Неке од оних које пролаз и даље држе отвореним пооштриле су услове, па је тако у више њих уведена обавеза четрнаестодневне самоизолације по доласку за наше држављане.

ТРАЖЕ ДОДАТНУ ПОМОЋ ОД ВЛАДЕ

УДРУЖЕЊЕ туристичких агенција, хотелијери, водичи и превозници упутиће Влади Србије писмо са апелом за додатну помоћ, због катастрофалних последица пандемије на њихово пословање. Према речима Сеничића, приходи агенција пали су за више од 90 одсто, и без секторске помоћи неће моћи да опстану.

– На летовању је око 70.000 људи из Србије, од тога је преко агенција отишла можда половина – казао је Сеничић. – То је тек око седам одсто од очекиваног прихода у шпицу сезоне.

Извор: новости

MD MONTEL