Чеси узели 20 милиона, а уградили оштећене дијелове у ТЕ Угљевик

JP Putevi Brcko

Електрофилтерско постројење на термоелектрани у Угљевику, који је плаћен око двадесет милиона марака, не функционише и испушта већу концентрацију штетних честица од дозвољених, јер је извођач радова, чешка фирма “ЗВВЗ Енвен Енгинееринг”, уградила оштећену опрему.

Скупо плаћен систем који је највећем државном произвођачу струје требао да ријеши проблем са великим загађењем, те уједно смањи велики притисак јавности и удружења за заштиту животне средине, не функционише у пуном капацитету и поред огромних улагања.

Наиме, према сазнањима портала Цапитал, незадовољни радом електрофилтера, челни људи рудника и термоелектране присиљени су да плате 200 000 марака за израду студије која треба дати одговор шта треба урадити како би ово постројење прорадило у пуном обиму.

План је да се иде у измјене постојећег пројектног рјешења, а да се затим у етапама дође до функционалног система.

Без ефикасног рада електрофилтера не може добро да функционише ни новоизграђени систем за одсумпоравање плаћен 160 милиона марака.

Наиме, задатак електрофилтера је био да смањи концентрације чврстих честица испод 50 милиграма по кубном метру прије него што дим и гасови дођу у постројење за одсумпоравање. Међутим, како се испоставило то је немогућа мисија јер су вриједности далеко изнад очекиваних и дозвољених.

У гаранцијском тесту који је рађен прошле године концентрације чврстих честица на излазу из поостројења су биле од 65,37 до 66,04 милиграма по метру кубном. У јануару ове године су биле и три пута веће од дозвољених.

Управа признаје како фирма “ЗВВЗ Енвен Енгинееринг” из Чешке која је пројектовала постројење није задовољила минималне услове који су прописани.

Такође, у документу који је у посједу новинара портала Цапитал.ба откривају како су Чеси у електрофилтерско постројење уграђивали оштећену опрему, због чега се појавио и проблем са струјањем плина и притиском.

– Узрок већег притиска од номиналног кроз ЕФ постројење су оштећења на опреми коју је извођач радова испоручио и уградио, а све у склопу гарантног периода на постројењу. Наиме, прегледом постројења уочена су пресисавања на самом постројењу и оштећења компензатора која су била у склопу испоруке опреме. Оштећења на компезаторима су била толика да читава једна страна на улазним каналима није имала заптивање у дужини од 15 метара што је повећало проток димних гасова кроз електрофилтерско постројење, а самим тим и смањење у снази блока ТЕ Угљевик – наводе у једном од докумената РиТЕ Угљевика.

Подсјећамо, у фебруару ове године откривене су информације о проблемима у раду електрофилтера, након чега је управа више пута покушала да умањи значај и размјере овог проблема.

Из РиТЕ Угљевик до објаве текста новинари нису добили одговор на питање да ли су електрофилтери и даље у гарантном року и ко ће да сноси трошкове будућих поправки.

Такође се очекују и одговори о раду постројења за одсумпоравање, пуштеног у пробни рад у марту, а које зависи од доброг рада електрофилтера.

Извор: српскакафе

MD MONTEL