За рестаурацију објеката од културног значаја осигурано 400.000 КМ

JP Putevi Brcko

Од двадесетак објеката од културно-повијесног значаја на подручју Брчко дистрикта за које је планирана рестаурација, већина их је обновљена или су у тој фази, док се рестаурација преосталих објеката планира започети у скорије вријеме, истиче Наташа Љубојевић, виша стручна сурадница за објекте од културног значаја у Владином Уреду за управљање јавном имовином.

„У наредном периоду планирано је да се заврши потез пјешачке зоне, односно центра града гдје имамо објекат број седам, односно бивши „Клас“. Он је тренутно један од примарних за тај дио, као и „Крсмановића задужбина“ у Српској Вароши, односно „Турски конзулат“ који је у прилично оштећеном стању и у циљу нам је да га заштитимо од пропадања. Ту имамо проблем имовинско-правног питања који покушавамо да рјешимо у наредном периоду и надамо се да ће то ићи брзо и глатко да бисмо могли даље да приступимо обнови и очувању тог објекта“, рекла је Љубојевићева.

Она је истакнула како се надају да ће се имовинско-правна питања која обустављају обнову оваквих објеката бити ријешена како би радови кренули већ почетком јесени.

„У већини случајева је то проблем зато што су то стари објекти и ту су спорна таква питања, а самим тиме тај процес доста успорава практични дио, јер у суштини је долазак на градилиште те почетак рестаурације и санације најједноставнији дио“, истиче Љубојевићева.

Рестаурација оваквих објеката је изнимно захтјеван процес зато што је нужно сачувати и њихов изворни облик што додатно отежава цијели процес.

“Рестаурацијама објеката приступамо на професионалан начин и увијек се трудимо да сачувамо изворни облик, да буде што мање интервенција”, нагласила је Љубојевићева.

За пројекте обнове двадесетак објеката од културног-повијесног значаја из Прорачуна Дистрикта је издвојено око 400.000 КМ.

Извор: рб

MD MONTEL