Милић: Антидејтонско залагање за укидање ентитетског држављанства у дистрикту

Kolubara

Градоначелник Брчког Синиша Милић сматра да залагање такозване “Платформа за прогрес” за укидање ентитетског држављанства у Брчком је веома опасна конфронтација са Дејтонским уставом БиХ и Арбитражном одлуком за дистрикт.

Милић је подржао одлуку ове платформе да протестно окупљање одрже путем интернета с обзиром на сложену епидемиолошку ситуацију у граду, уз напомену да Штаб за заштиту и спасавање није забранио протестно окупљање већ је сугерисао отказивање скупова.

Он је изјавио Срни како подржава право сваког грађанина на слободу изражавања, али да се лично не слаже са захтјевима протеста.

“Залагање учесника скупа за укидање ентитетског дрзављанства у Брчком је веома опасна конфронтација са Дејтонским уставом БиХ и Арбитражном одлуком, којом се такозвана `ПлатФорма за прогрес`, уствари, декларише као антидејтонски, моноетнички покрет, усмјерен на регресију, а не на прогрес, како желе да се представе јавности”, рекао је Милић.

Милић је додао да сви који желе добро грађанима Брчког треба да се уздрже од нереалних обећања и погрешних интерпретација Арбитражне одлуке за дистрикт Брчко.

“У Арбитражној одлуци, у дијелу који говори о законитости Арбитражне одлуке, јасно је наведено да се БиХ и даље састоји од два ентитета, а да Брчко нема тај квалитет доказује и чињеница да грађани своју заступљеност у институцијама БиХ остварују кроз изборне јединице ентитета, а не самостално”, објаснио је Милић.

Покрет “Платформа за прогрес” јуче је, у пет до 12.00, одржао онлајн протест тако што је уживо, преко своје Фејсбук странице, преносио мирно окупљање неколико чланова покрета испред градске вијећнице код споменика погинулим припадницма ХВО-а, након што им је Штаб за заштиту и спасавање сугерисао да откажу протесну шетњу.

Чланови су носили транспарент да је доста ћутања, јер сматрају да власт у БиХ “користи епидемиолошку ситуацију да угуши глас народа”, те између осталог траже да се грађанима дистрикта укине услов да се изјасне о енитетском држављанству.

Протестне шетње најавили су и у другим градовима у Републици Српској и Федерацији.

Извор: Срна

MD MONTEL