Градоначеник Милић тражи одговорност за лоше стање у брчанском здравству које је пред колапсом

????????????????????????????????????

Kolubara

Градоначелник Брчког Синиша Милић изјавио је Срни да ће затражити да се утврди одговорност за незадовољавајуће стање у брчанској болници и Дому здравља, из којих су ове седмице поручили да су пред колапсом.

Милић је рекао да ће од Управног одбора Јавне здравствене установе ЈЗУ у Брчком, коју чине болница и Дом здравља, затражити да утврди одговорност за лоше руковођење и незадовољавајуће стање у тој установи.

Он је истакао да стање у ЈЗУ није посљедица вируса корона или приче о недостатку тестова, већ је ријеч о константи која је узрокована веома лошим руковођењем овом установом у посљедњих неколико година.

– ЈЗУ је посебно правно лице са својим буџетом, издашном подршком из локалног буџета и властитом управљачком структуром, али и са много лошијим резултатима него у периоду када су Болница и Дом здравља били дио јавне управе – изјавио је Милић, реагујући на недавну изјаву директора Болнице у Брчком.

Милић је подсјетио да је из буџета дистрикта, само посљедњим ребалансом, издвојено 3,5 милиона КМ за унапређење здравствене заштите и повећање плата у ЈЗУ и увођење топлог оброка, те да не постоји захтјев брчанског здравства коме није удовољено.

– За резултат смо добили још незадовољније здравствене раднике и незадовољне пацијенте и то, прије свега, због лоше организације посла, у којој су једни те исти медицински радници изложени најризичнијим и најтежим пословима док је дио медицинара повлаштен и поштеђен. Не постоји ни план замјене 29 љекара који ће за пет година отићи у пензију – навео је Милић.

Он је додао да једини план који се са успјехом реализује у ЈЗУ јесте план претварања ове установе у стационар одакле ће се пацијенти упућивати у Тузлу, Бањалуку и друге центре.

Милић је рекао да су посебна прича набавке јер, као засебна институција, ЈЗУ има властити буџет и набавну службу.

– Већ два мјесеца посједују и пи-си-ар апарат за тестирање, али им није пало на памет да набаве тестове. Умјесто тога са подсмијехом су још у марту и априлу одбацивали сваку озбиљност ситуације и потребу набавке, чак и заштитне опреме, што ће у облику записника са сједница Владе и Кризног штаба као доказ бити доступно и јавности – истакао је Милић.

Одбили су, како је појаснио, да се пи-си-ар отвореног типа са 1. 000 тестова смјести у ту установу, уз образложење да немају простор.

Градоначелник Милић је рекао да је само у ЈЗУ могуће да предсједник Управног одбора протестује против одлуке директора, чији рад наџире, да се директор током радног времена бави политиком, а посланик за вријеме дежурства као доктор снима и јавно критикује организацију дежурства и да на крају нико ни за шта не одговара.

Он је навео да све то, као и низ других аргумената којима ће бити образложен захтјев, треба да буде довољно да се ово питање стави на дневни ред Управног одбора ЈЗУ, који и одлучује о овоме.

Извор: српскаинфо.цом

MD MONTEL