ХОЋЕ ЛИ КОНАЧНО НЕКО НАПИПАТИ РОБИЈУ?

KOLUBARA Brčko

Причао ми деда да је тих двадесетих година XXI века стање у здравству Кондоминијума доведено до колапса. Да се разумемо, није то било од једном. Стихијски се то годинама у назад срозавало како би било доведено у позицију да, од некада регионалне Болнице, постане “градска амбуланта”! Поставља се питање КО ЈЕ ЗА СВЕ ТО БИО КРИВ?

Када је Кондоминијум, на почетку XXI века постао Дистрикт, говорило се да ће то бити “обећана земља”. Знате већ ту причу. Плате су у почетку биле тродупло веће од остатка БиХ. Такво окружење направили су страни окупатори како би оправдали постојање ове јединствене административне целине. У то време ни једна фабрика није радила те су окупатори вештачки убризгали кеш у буџет који је деценијама касније на исти начин био упумпаван.

Страни окупатори су у почетку на све били спремни… осим на манипулације домаћих политичара. Вештачки убризган новац, који је био намењен за развој те административне целине, отишао је (већим делом) у политичке гузове. Будимо реални. Од чега би се политичари финансирали ако не из Буџета. Јбг буразеру, и политичари су “људи” и њихова дупета морају да живе од нечега. Зато је и измишљено да већина посланика, уз редовну плату, буду ангажовани и у неколико скупштинских комисија – а све се то дебело наплаћивало.  Тако је политика, преко “имал` мене ту” шаблона деценијама у Кондоминијуму била уплетена у све поре живота, па тако и у Здравство.

Мада, мора се признати да је у то време било људи и са визијама. Био је један градоначелник, причао ми деда, некадашњи здравствени радник који је хтео да од Кондоминијума, хирушким резом, направи нешто добро и позитивно за свој град. Наравно, кренуо је од здравства, од своје струке, јер је био свестан да ако постоји добар и квалитетан здравствени систем онда су и грађани задовољни и здрави. Човек је имао визију! Чак је обезбедио и новац да од тадашње Болнице направи Клинички центар. Ал` шипак бато мој!

Коме треба човек са визијом? Такав човек није одговарао многима у то време, те су градоначелника са визијом убрзо скинули уз оптужницу да је “злоупотребио положај”! У Кондоминијуму су у то време добродошли само они који су имали визију да њима (политичарима) обезбеде бољи живот.

Знам да ће неко сад рећи да су и у другим срединама политичари исти! Варате се! Нигде нема политичара као што су у Кондоминијуму. У другим срединама постоје политичари једне политичке странке који лопатом згрћу ловину себи у џепове. У Кондоминијуму се то ради багером јер постоје три национална џепа. Када би било правде (а тога никада није било у Кондоминијуму) све “заслужне” политичаре за уништавање система требало је стрпати у бајбок па осудити на три доживотне…

Да се вратимо на здравство. КОМЕ ЈЕ У ИНТЕРЕСУ ДА У КОНДОМИНИЈУМУ ОД БОЛНИЦЕ БУДЕ НАПРАВЉЕНА АМБУЛАНТУ? ИМА ЛИ ТО ВЕЗЕ СА ПОЛИТИКОМ? Ма наравно да има!!! И то са “троглавом националном политиком” добро распоређеном кроз улогу менаџмента Здравства!

И у менаџменту су бивствовали људи из “политичке националне тројке”. Управни одбор био је састављен по националној структури. Небитно је има ли тај УО довољно струке да води такву једну установу. Мада, са ове дистанце гледано, и чланови УО су били “професионалци” и предњачили су у стручном разјебавању здравственог система! Захваљујући члановима УО у то време никада није набављен ЦТ ни магнетна резонанца. Медицинско особље је радило без адекватне опреме. Чак је у доба пандемије Ковид-19 комплетно медицинско особље било смештено по подрумима и којекаквим голубарницима како би тобож успели да организују “пандемијско лечење оболелих од короне”.

Наравно, за такве (не)услове рада, заједно са директорима заслужан је био и управни одбор Болнице. Битно је да менаџмент може да обавља приватну праксу у време епидемије на радном месту и да се додатно опскрбе шуштећом монетом. То што остале колеге раде у неусловним просторијама и што нису могле ни да дишу како треба, то никога није било брига! ЋУТИ И ТРПИ ИЛИ СЕ ПАКУЈ ЗА НЕМАЧКУ!

Осим “стручњака” у редовима УО, ту су и директори здравственог система Кондоминијума државе БиХ. Наравно, Србин, Хрват и Бошњак. Па њихови заменици, па секретарице, па шефови Одељења, па шефовске миљенице… и тако све до министарства које је било стручно да су их у то време звали МИНИСТАРСТВО ИЗГУБЉЕНИХ РАЗУМА, РАСЧУПАНИХ ФРИЗУРА И БЕЗНАДЕЖНИХ СЛУЧАЈЕВА! Сви су они били састављени по националном кључу, јер то је у Кондоминијуму најбитније. БЕЗ НАЦИЈЕ, НЕМА НИ ЗАЈЕБАНЦИЈЕ!

И тако у тој зајебанцији, комплетан менаџмент заборави да обезбеди замену за све оне медицинске раднике који су отишли у пензију, у иностранство или су се преселили у вечна ловишта. Због тог “малог” пропуста, једнога дана, те давне 20-те године XXI века осване оглас на локалном Радију да здравство расписује конкурс за докторе и медицинске сестре. Једини услов је диплома и да су БЕЗ РАДНОГ ИСКУСТВА! Досетио се менаџмент како да сачува своја дупета!

Овде се поставља низ питања:

– КОМЕ ТРЕБА МЕДИЦИНСКО ОСОБЉЕ БЕЗ ИСКУСТВА?

– ЈЕСУ ЛИ ПАЦИЈЕНТИ КОНДОМИНИЈУМА ПОКУСНИ БЕЛИ МИШЕВИ ДА СЕ НА ЊИМА НЕКО УЧИ?

– ХОЋЕ ЛИ МЕНАЏМЕНТ ОДГОВАРАТИ АКО НЕИСКУСНО ОСОБЉЕ НАПРАВИ ГРЕШКУ?

– ДА ЛИ ТО МЕНАЏМЕНТ ЖЕЛИ ДА ОБУЧИ МЕДИЦИНСКО ОСОБЉЕ КОЈЕ ЋЕ НАКОН ОБУКЕ ПОБЕЋИ НЕГДЕ У ИНОСТРАНСТВО – СА ИСКУСТВОМ?

– ДА ЛИ ЈЕ ТО НАСТАВАК РАЗЈЕБАВАЊА ЗДРАВСТВЕНОГ СИСТЕМА?

Можда је адекватније питање ХОЋЕ ЛИ НЕКО ОДГОВАРАТИ ЗБОГ УНИШТЕЊА ЗДРАВСТВА?

Претпостављам да одговор знате сви! А и деда ми је сведок да никада нико у Кондоминијуму није одговарао за своје грешке, нити је неко од одговорних некада напипао робију!

 

MD MONTEL