Помоћник министра у БиХ на седници у поткошуљи, а у једном тренутку и вечерао!

JP Putevi Brcko

Жељко Матоц, помоћник федералног министра за саобраћај и комуникације у поткошуљи прати онлајн седницу Заступничког дома, слика је која је обишла како БиХ, тако и регион.

У једном тренутку је огладнео, те наочиглед свих посланика – и вечерао. Стотине осуђујућих коментара на друштвеним мрежама.

Но, проблем није само у поткошуљи. Него у много томе. Када не дискутују, посланици понекад забораве да искључе микрофон. Тако су се усред седнице могле чути упути извесном Фикрету, а није прошло ни без псовки.

Неретко и касне, због немогућности да се контектују. „Хало – чује ли ме ко?“ Изгледа је најчешће постављано питање на онлајн седницама.

„Да ли ме чује ико? Имам проблема, Ех, одлично, одлично, неко је потврдио, хвала, браво. Прегласан си, уби нас. Утишај се. Чујемо, чујемо. И други пут Мирсаде наш добри, поштени. Чујемо те Мирсоооо“…

Један посланик уредно конзумира цигарету и разговара на мобилни.

ИТ експерт Едис Јашаревић за Н1 каже да се пре свега дешавају огромни безбедносни пропусти приликом гласања на седници на којој се доносе закони.

„У 2020. години људи не знају да користе видео позив, не знају да користе рачунар, значи у 2020. години то значи да су ти људи неписмени. Трећи један аспект целе ове приче је то да након пет месеци нама је јасно да ово неће сад завршити, тек се заколутало и то ће трајати, да ми већ немамо неку платформу осигурану за Парламент, начин те комуникације, да на пример сви посланици који ће учествовати на седници имају исту опрему“, нагласио је Јашаревић.

Јашаревић даље напомиње да већ неко време у државној служби постоји и проблем недостатка квалитетног ИТ кадра:

„Добри ИТ стручњаци не раде у државној служби јер је плата у државној служби за ИТ-а 1.200 – 1.500 КМ а добар ИТ стручњак зарађује 4 до 5 хиљада марака“, додаје он.

Истина је – да су федерални парламентарци тражили дозволу да заседају у великој сали Парламента Босне и Херцеговине. Но, није им дата. Можда би се на тај начин избегле бројне неугодне ситуације.

Извор: Н1

MD MONTEL