“ТИШИНОМ” ПОНОВО ХОДАЈУ ПОДОЛЦИ Без њих би нестале равничарске ливаде и пашњаци

JP Putevi Brcko

На подручје Шамца, у окружење заштићеног мочварног станишта „Тишина“, након 70 година враћена су грла подолца, наше готово изумрле расе говеда.

Ова говеда враћена су на ове просторе у склопу обнављања и одржавања влажних ливада и пашњака, угрожених станишта уз ријеку Саву.

Подолско говече је примитивна раса говеда, која је директан потомак европског дивљег говеда „тур“, од кога потиче већина данашњих комерцијалних раса, које се узгајају за тов или млијеко.

Испаша старих аутохтоних раса говеда један је од најбољих начина одржавања равничарских ливада и пашњака која нестају у цијелој Европи, а која су истворемено важна станишта разноврсног биљног и животињског свијета.

Данас ова раса опстаје у малом броју у земљама у окружењу пасући по природним резерватима попут Засавице, Палићког језера, Гајне у Славонском Броду, Лоњском пољу… у којима служе одржавању угрожених станишта, у сврху туризма и одрживе пољопривреде.

– Подолско говече је стара раса говеда, која је служила као радно говече. Ради се о снажној и релативно крупној раси (краве 400-600 кг, бикови 750-1.000 кг) са великим роговима, која могу достићи метар и по код бикова. Раса је јако прилагодљива на слабе услове испаше, климатске промјене и болести. Узгој не захтијева велике трошкове око уређења пашњака или објекта. Ова раса је готово нестала, јер је пољопривреда механизована и модернизована, па су тако радне расе постепено изгубиле на значају. Међутим, с њима су нестали и стари пашњаци, локална природа, као и културна разноврсност и традиција ових простора. На подручју Посавине постојала су грла подолца све до средине 20. вијека, када су посљедња нестала управо на подручју Шамца, гдје их игром случаја враћамо односно реинтродукујемо набавком од наше пријатељске организације, Бродског еколошког друштва Славонски Брод – изјавио је Јовица Сјеничић, координатор пројекта.

Активност је осмишљена у склопу пројекта „Ревитализацја влажних ливада и пашњака мочварно-барског комплекса ТИшина“, који финансира Еуронатур, а партнерски спроводе удружења „Наше птице“ и „Друштво за истраживање и заштиту биодиверзитета“. Пројекат подржавају и општина Шамац и Домаљевац, а у пројекат ће се укључити и Институт за генетичке ресурсе Универзитета у Бањалуци, који је посвећен очувању гена гајених животиња и биљака.

– Природа данас трпи огромне промјене и поремећаје, што се јасно види и одражава на економију, саму пољопривреду, па и свакодневни живот. Више него јасно је да је наша будућност у одрживој производњи хране и очувању старих знања, вјештина као и раса и сорти. Оне представљају шансу за иновације у пољопривреди које су нам неопходне како би се изборили са промјенама које долазе – саопштено је из Друштва за истраживање и заштиту биодиверзитета Бањалука.

Извор: Српска Инфо

MD MONTEL