Данас је БЛАГА МАРИЈА: Веровања кажу да ИСПУЊАВА ЖЕЉЕ!

JP Putevi Brcko

Данас славимо Благу Марију, бившу грешницу Марију Магдалену, заштитницу жена и личност која нам је „оставила“ црвена јаја за прослављање Ускрса. Ево како да је „не наљутите“.

Празник Блага Марија, Српска православна црква слави у спомен на Марију Магдалену. По народном веровању, била је сестра Илије Громовника и веома је поштована у Срба, нарочито међу женама.

Празнује 22. јула по Старојулинанском календару (4. августа по грађанском Грегоријанском календару). Спада у непокретне празнике и иако нема „црвено слово“ у црквеном календару, тога дана се, као ни на Огњену Марију и Свету Петку домаћице ништа не раде у кући, нити у пољу.

Каже предање да „добре и поштене жене, које живе исправним и богоугодним животима“ увек, а нарочито на данашњи дан, имају заштиту ове Благе Марије.

Апокрифе: Апостол над апостолима

Апокрифна традиција Марију Магдалену помиње као жену која је „хтела разумети све како јесте“ и коју је „учитељ волео више од осталих жена“. Нови завет Марију не убраја међу апостоле, али неканонска дела је помињу као жену-апостола. Ранохришћански спис Дијалог Спаситеља хвали Марију као апостола који надмашује све остале. Према неким апокрифним изворима, Исус и Марија су за живота имали веома близак однос. Тако Јеванђеље по Филипу, настала о ИИИ веку а пронађено 1945. у Египту као део колекције Наг Хамади. преноси: Спаситељ је Марију Магдалену волео више од осталих ученика и често ју је љубио.

Народ верује да, ако на њен празник, жене оду у цркву, помоле јој се и запале свећу, могу тражити испуњење једне жеље и светитељка их свакако неће одбити.

Предање каже и да је Блага Марија сестра Светог Илије Громовника, па на овај дан нису неуобичајене временске непогоде, грмљавина и град јер то „брат и сестра разговарају“.

Додуше, то тешко да ћемо приметити ове године, када смо сведоци таквих „разговора“ већ месецима.

Празник посвећен Благој Марији је и дан Епархије будимљанско-никшићке и многих других православних институција.

Поред заштите жена од Благе Марије је хришћанима „остао“ и један леп обичај – фарбање ускршњих јаја у црвено.

Наиме, након Исусове смрти и васкрснућа, Марија Магдалена је отишла у Рим где је по причи посетила цара Тиберија коме је даровала црвено бојено јаје и поздравила га речима:“Христос воскресе!“.

Она је онда пред царем оптужила Понтија Пилата, римског прокуратора у Јудеји, да је неправедно осудио Исуса Христа. Пилат је потом из Јерусалима премештен у Галију.

ИСУСОВА УЧЕНИЦА

Била је родом из горских предела Сирије, око града Магдале, због чега је и добила име Магдалена.

У младости је била грешница, али ју је Исус избавио од грехова. Касније је постала његова ученица, пратила га је и слушала његове проповеди.

После Христовог васкрсења, постаје проповедница, путује и у Рим да цару Тиберију црвеним јајетом објасни Христово васкрсење.

Марија Магдалена је из Рима отишла у Ефес, код апостола Јована Богослова и ту је након неког времена умрла.

ДВА ЈАВЉАЊА ВАСКРСЛОГ

Марија Магдалена се у Житијима светих помиње као „мироносица равноапостолска“.

Заједно са Пресветом Богородицом туговала је под распетим Христом на Голготи и три пута је посетила његов гроб.

„Првог дана у недељи Марија Магдалена је дошла до гроба рано ујутру, док је још био мрак, и видела је да је камен већ померен са гроба. Зато је отрчала и дошла код Симона Петра и другог ученика, кога је Исус нарочито волео, и рекла им: ‘Узели су Господа из гроба и не знамо где су га положили’.“ (Јован 20:1-31).

Према Јеванђељима, Господ јој се после васкрсења два пута јавио.

„Марија је стајала напољу код гроба и плакала. Док је тако плакала, завирила је у гроб и видела два анђела у белом како седе тамо где је лежало Исусово тело, један код главе, а други код ногу. Они су је упитали: ‘Жено, зашто плачеш?’ Одговорила им је: ‘Узели су мог Господа, и не знам где су га ставили.’ Кад је то рекла, окренула се и угледала Исуса како стоји иза ње, али га није препознала. Исус јој рече: ‘Жено, зашто плачеш? Кога тражиш?’ Мислећи да је то баштован, рече му: ‘Господине, ако си га ти однео, реци ми где си га ставио, и ја ћу га узети.’ Тада јој Исус рече: ‘Марија!’ А она се окрену и рече му на хебрејском: ‘Рабони!’ (што значи ‘учитељу’). Исус јој рече: ‘Немој ме више држати, јер још нисам узашао к Оцу, него иди мојој браћи и реци им: ’Узлазим к свом Оцу и вашем Оцу, свом Богу и вашем Богу. ‘И тако је Марија Магдалена дошла и јавила ученицима: ‘Видела сам Господа!’ И испричала је све што јој је рекао.“ (Јован 20:1-31).

Извор: Мондо

MD MONTEL