Дестинације за љетовање у Босни као из бајке

JP Putevi Brcko

Фантастични водопади достојни амазонских прашума, острва у облику срца, дивљи коњи који крстаре пољима – само су дио атрактивне туристичке понуде Босне и Херцеговине, а чињеница да је једина земља у комшилуку у коју тренутно је могуће отићи без теста и карантина, чини је још примамљивијом

Босна и Херцеговина не само да има море и “пирамиду Сунца” која је заинтригирала и Ђоковиће, већ може да се похвали природним љепотама достојним егзотичних дестинација.

Водопади Кравице

Ријека Требижат је створила право мало чудо природе и једно од најљепших мјеста у БиХ – висина водопада Кравице иде и до 28 метара, а ширина до готово 150, а атрактивну сцену употпуњује блистава тиркизна боја воде и околно зеленило.

Национални парк Сутјеска

Парк обухвата широко планинско подручје у којем се налази и највиши врх Босне и Херцеговине – Маглић са висином од 2.386 метара. Природни резерват Перућица је најочуванија и највећа прашума у Европи, на Зеленгори се налази осам глечерских језера – “горских очију”, а ту су и импозантни кањони Сутјеске, Хрчавке, Јабучнице.

Ливно

Ливно је познато по дивљим коњима, којих по процјенама из 2018. има више од 800. Уз Монголију и Исланд, Ливно је једино мјесто на свијету гдје се толики број коња може видјети у потпуно нетакнутој природи, а тамошње туристичке агенције могу вам помоћи да их пронађете.

Штрбачки бук

Штрбачки Бук је најмоћнији и најљепши водопад у Националном парку Уна, настао услијед тектонских помјерања и хиљадама година дугог таложења седре. За љубитеље адреналина организују се рафтинзи, а љубитељи природе могу рачунати на јединствену авантуру кроз зелену фантазију парка уз хук воде.

Прокошко језеро

Ушушкано на планини Враници на 1636 метара надморске висине, Прокошко језеро је чудесна оаза мира, на којој вријеме не постоји. Уз само језеро налазе се и аутентичне колибе, у којима се може уживати у домаћим специјалитетима.

Јањске отоке

Јањске отоке је најпознатије и најатрактивније излетиште у Шипову, које подсјећа на мистериозне, ренесансне паркове, са бујним зеленилом, каскадама, потоцима, мостићима и водопадима. Жубор ријеке Јањ, цвркут птица и призори као из бајке у тренутку вас пребацују у другу димензију.

Јахорина

Можда је Јахорина популарнија зими, али то не значи да и љети нема шта да понуди – густе шуме и разноврсна флора и фауна, невјероватна тишина, задивљујући погледи, врела и потоци, као и чист планински ваздух гарантују потпун одмор у природи.

Јајце

За Јајце кажу да је музеј по отвореним небом. Смјештен је у уској котлини, код ушћа Пливе у Врбас, а главна атракција је водопад, занимљиво, једини на свијету који се налази у центру града. На брду изнад града налази се краљевски град, са кулама и бастионима.

Јаподски отоци

Јаподски отоци налазе се надомак Бихаћа, на пет ријечних ада Уне повезаних мостићима. Гледано из ваздуха обликују велико тиркизно срце, што свакако доприноси атрактивности. На Јаподским отоцима може се изнајмити кућица на дрвету, и у потпуности стопити с природом.

Извор: Нова.С

MD MONTEL