Послије короне ТРЕЋИНА жена НЕПЛОДНА, код мушкараца ЈОШ ГОРЕ!

JP Putevi Brcko

Откривене ужасне послиједице корона вируса на плодност мушкараца и жена…

Истраживање које спроводи др Драгана Бојовић Јовић од маја на малом узорку од 30 жена и 15 мушкараца који су прележали ковид-19, старости од 18 до 45 година, према ријечима докторке из ГАК „Народни фронт“ показује смањење могућности за остваривање потомства и стерилитет, одмах након излијечења од вируса.

Гинеколог др Драгана Бојовић Јовић, специјалиста за фертилитет, рекла је за „Курир“ да је код 10 од 30 пацијенткиња примијетан поремећај у менструалном циклусу, након оздављења.

„Поремећају су драстични, такви да не би могле да затрудне, а и чак и кад би успјеле, услиједио би побачај. Дакле, трећина жена има проблема са стерилитетом као послјиедицу короне“, сматра др Бојовић Јовић.

„Коронавирус токсичним ефектима утиче и на репродуктивно здравље жена. Један од њих је и смањена сатурација кисеоником, тј. смањена засићеност крви кисеоником, који је неопходан за рад свих ћелија у организму“, додаје она.

Каже да прати жене и мушкарце након опоравка од ковида-19. Према њеним ријечима резултати код мушкараца су лошији.

Од њих 15, колико је учествовало у истраживању, само један мушкарац имао је добар спермограм.

„Човјек који има дјецу и имао је потпуно уредан број сперматозоида – више од 15 милиона, уредну морфологију (више од 4% сперматозиода нормалног облика) и имао више 32 % прогресивно покретних сперматозоида, сада има 13 милиона њих, 2% нормалног облика и 18% покретних. То значи да не може да оплоди јајну ћелију природним путем, једино вантелесно. А ризично је и какав је ДНК сперматозоида јер би у случају оплођавања постојала могућност да плод, односно дијете, има аномалије. Послиједице ковида још нису сагледане на нивоу генетског ефекта“, закључује Бојовић Јовић.

Оно што истиче докторка је да ово не значи да је истраживање коначно, јер поправљањем цјелокупне клиничке слике након болести, могу да се ријеше и проблеми са стерилитетом.

За детаљну и коначну пресуду потребно је веће истраживање које траје много дуже.

Извор:  Мондо.рс/Курир

MD MONTEL