Трагично страдање невиног српског народа

JP Putevi Brcko
СРЕМСКА РАЧА – Патријарх српски Иринеј рекао је да данас обиљежавамо тужан и трагичан догађај који је доживио наш невини народ прије 25 година и то не од неког далеког и непознатог народа, већ од народа који говори истим језиком и има готово исту вјеру.

Патријарх је након служења помена свим страдалим Србима у акцији „Олуја” на мосту на Рачи рекао да једина кривица српског народа који је живио у области Хрватске то што су то били етнички Срби и православни по вјери.

„Ту је да назовемо кривицом српски народ платио хиљадама невиних жртава”, рекао је Иринеј, преноси Танјуг.

Каже да је српски народ плаћао цијену за своје име и вјеру животом још од 1941. године и да је, на жалост, плаћа и данас.

„Обиљежавамо 25 година од страшног страдања, када је преко овог моста прешло 250.000 протјераног и унесрећеног српског народа углавном нејачи лишеног својих домова и живота најближих, као најтрагичнији догађај у нашој историји, а наша браћа Хрвати га славе као највећи тријумф у својој историји”, казао је Иринеј.

Вучић и Додик открили спомен плочу на мосту и положили вијенце

Предсједник Србије Александар Вучић и српски члан Предсједништва БиХ Милорад Додик открили су вечерас спомен плочу на мосту на Рачи, у знак сјећања на све страдале и прогнане Србе у „Олуји”, који су тим мостом прешли у Србију.

Вучић и Додик су затим положили вијенце на спомен плочу, након што је патријарх Иринеј служио помен страдалима, преноси Танјуг.

Мост на Рачи је нијеми свједок страдања и патње Срба 1995. године, који су избјегли из Крајине, у нападу хрватске војске и полиције у акцији „Олуја”.

Преко тог моста, који спаја Семберију са Србијом, спасавајући своје животе и животе своје дјеце од злочина и сигурне смрти, као жртве етничког чишћења, на стотине хиљада Срба прешло је тим мостом и дошло у Србију, у којој су нашли уточиште и наду.

На спомен плочи налази се ова порука, како би била урезана у свијест свих будућих нараштаја.

Дан сјећања на све страдале и прогнане Србе у оружаној акцији „Олуја” обиљежава се у Рачи, у присуству предсједника Србије Александра Вучића, премијерке Ане Брнабић, предсједнице РС Жељке Цвијановић, српског члана председништва БиХ Милорада Додика и патријарха СПЦ Иринеја.

Симболично, Вучић и Брнабић срели су се са Додиком и Цвијановић на пола моста у Рачи, гдје патријарх Иринеј служи помен настрадалим Србима.

Обиљежавању у Рачи, као представници Срба у Хрватској, присуствују дјеца из колоне која су прије 25 година прешла у тој колони у Србију, а онда су се, након неколико година, у жељи и чежњи за завичајем, вратили и почели да обнављају свој живот и живот свог народа у Хрватској и сада тамо живе, преноси Танјуг

Међу њима је Ања Шимпрага, посланица у Сабору, која је прошле недеље одржала емотиван говор и изговорила реченицу: „Пред вама стоји девојчица из колоне”, док су остали предсједници општина или замјеници предсједника општина у којима Срби имају релативну већину или је у њима највећи број Срба који живе у Хрватској.

Србија и Република Српска шесту годину заредом заједно обиљежавају велику српску трагедију, прогон 250.000 Срба из Хрватске, поново на истом мјесту као и први пут, на мосту преко којег је највећи број избјеглица на тракторима прешао Саву и ушао у Србију.

Извор: Политика

MD MONTEL