Бејрут: У експлозији погинуло више од 100 људи, а 4.000 рањено

JP Putevi Brcko

У експлозији у Бејруту погинуло је најмање 100 људи, а више од 4.000 је рањено, нови је биланс који је саопштио званичник либанског Црвеног крста. Према речима Џорџа Кетанеха, број страдалих би могао да настави да расте.

Према првим информацијама, експлозију у складишту у луци изазвао је пожар. Како наводи АП, реч је о најснажнијој експлозији у граду који је претрпео грађански рат, сукобе с Израелом и терористичке нападе.

Ускладиштених 2.750 тона амонијум нитрата експлодирало је у луци Бејрута, проузрокујући невиђену смрт и штету у главном граду Либана, објавио је премијер Хасан Диаб.

„Неприхватљиво је да се товар амонијум нитрата, процењен на 2.750 тона, шест година налази у складишту, без икаквог надзора“, изјавио је на хитном ноћашњем састанку Врховног савета одбране.

Амонијум нитрат је вештачко ђубриво и такође компонента експлозива.

„Нећемо стати док не нађемо особу одговорну за то што се догодило“, обећао је премијер.

Врховни савет одбране „препоручио је“ Влади да прогласи „ванредно стање“ од две седмице у Бејруту. Током тог периода, „врховна војна власт ће имати сва овлашћења у питањима безбедности“, наводи се у саопштењу са седнице Врховног савета одбране.

Влада би требало да одржи хитни састанак у среду за када је најављен и дан жалости у Либану због погибије више од 100 и повређивања више од 4.000 људи.

Извор: Н1

MD MONTEL