Докторанд микробиологије, Маја Чабаркапа, презрела помоћ режима: Не треба ми стипендија од власти која затире српски народ и православље

JP Putevi Brcko

Маја Чабаркапа, докторанд микробиологије на ПМФ-УЦГ, исписала је нову страницу одбране светиња и учинила поносним све Пљевљаке и слободне грађане Црне Горе.

Наиме, ова млада научница раскинула је Уговор о додјели стипендије за докторска истраживања вриједан преко 50 хиљада евра, истакавши да не жели на било који начин да има везу са влашћу која затире српски народ и православље.

О овој одлуци обавијестила је и министарку науке, Сању Дамјановић. Поруку Маје Чабаркапе преносимо интегрално.

„Поштована госпођо Дамјановић,

Силом прилика била сам принуђена да пропратим друштвено-политичке прилике у Црној Гори. Тако, већ једно мјесец и по-два активно пратим актуелна дешавања, а онда сам самоиницијативно проучила и састав тренутне Владе и вишедеценијски начин одлучивања/дјеловања, те рад парламента од 7. новембра 2016. на овамо.

Нажалост, установила сам дискриминацију, нарушавање основних људских права и недемократичност/апсолутизам. Све би ово можда некако било и „подношљиво и „fair game“ да нисам примијетила и опасне, агресивне, јавне и крајње безобразне сатанистичке тенденције и ритуале оркестриране од стране владајуће гарнитуре.

Спорни „закон о слободи вјероисповијести“ је само врх леденог бријега. Мени је заиста жао да примјетим да сте и Ви дио свега тога – поборник или неко ко све то прећутно подржава, јег Вас превасходно цијеним као стручњака али и Ваш рад у оквиру Министарства.

Као Српкињи, вјерници СПЦ али и Црногорки и космополити мени моја духовност, част, људско достојанство, разум и патриотизам не дозвољавају да имам било какве везе са свим тим, нити да прећутно гледам и самим тим судјелујем у покушајима затирања мог Српског народа и мог православља у овој држави.

Порука Маје Чабаркапе министарки науке, Сањи Дамјановић

Дакле, ограђујем се од дјеловања тренутне власти у Црној Гори, и обавјештавам Вас да раскидам Уговор (effective immediately) о додјели стипендије за докторска истраживања у Црној Гори потписан 2.12.2019. године између Министарства науке Црне Горе, Природно-математичког факултета Универзитета Црне Горе и мене, а чији је укупни бруто износ 52 560 евра.

Докторске студије на Природно-математичком факултету Универзитета Црне Горе нећу прекидати, јег сматрам да за тим нема потребе.

Желим Вам свако добро у даљем животу и раду.“, закључила је Чабаркапа.

Извор: ИН4С

MD MONTEL