„Booking.com“ отпушта хиљаде радника, путовања драстично опала због пандемије

JP Putevi Brcko

Компанија за резервације хотела и кућа за изнајмљивање „Booking.com“, објавила је да отпушта четвртину своје радне снаге – више од 4.000 људи јер су путовања драстично опала због пандемије. Отпуштања ће почети следећег месеца и трајаће до краја ове године, наводи матична компанија „Booking Holdings Inc“.

Та фирма са седиштем у Норвоку, у Конектикату, САД, власница је и компаније за резервацију ресторана „OpenTable“ и „Priceline.com“. Број соба резервисаних на „Booking.com“ током првог квартала ове године опао је за 43 одсто, на 124 милиона а пад се наставља.

Та компанија је још у мају упозорила инвеститоре да се припреме за још горе у другом финансијском тромесечју, чији би резултат требало да буде објављен у четвртак. „Booking.com“ има 17.500 запослених и више од 200 канцеларија широм света.

Филијала „Booking.com“ у Амстердаму доминантан је играч у Европи где контролише више од 60 одсто онлајн-резервација путовања, наводи се у извештају „Hospitality Europe“ из 2018. године. Али резервације су нагло опале како се драстично смањио број путовања из великих тржишта Сједињених Држава и Кине.

Број људи који путују са аеродрома у САД опао је за око 70 одсто у односу на пре годину дана, указују подаци Управе за безбедност. Путовања су опала за око 95 одсто до средине априла, али су затим непрестано расла док се нису вратила на старо током јула: више од 700.000 људи пролазило је кроз америчке аеродроме сваког од пет дана до понедељка, што се први пут догодило од средине марта.

Светска туристичка организација, агенција Уједињених нација, саопштила је крајем прошлог месеца да су доласци туриста од почетка ове године до краја маја опали за 56 одсто. То је око 300 милиона путника мање и 320 милијарди долара изгубљених међународних прихода од туризма.

Извор: Н1

MD MONTEL