Будва се нада либерализацији мера за долазак гостију из Србије

Kolubara

Туристичка организација Будве (ТОБ) поздравила је одлуку Националног координационог тела за заразне болести о отварању граница са Русијом и нада се брзој либерализацији превентивних мера за долазак гостију из Србије, преноси РТЦГ.

Из ТОБ су рекли да је од посебног значаја либерализација превентивних мера за долазак гостију из Србије, а сматрају да би најадекватније било применити принципе који су успостављени са БиХ.

“С обзиром на званичне информације из Србије да су до 20. августа попуњени сви термини за ПЦР тестирање на сопствени захтев, те да се дневно у Градском заводу за јавно здравље у Београду, на пример може тестирати свега 30 особа, предлажемо Институту за јавно здравље Црне Горе да туристима из Србије, поред негативног ПЦР теста омогући и улазак у Црну Гору са ЕЛИСА серолошким тестом или ЕЦЛИА тестом”, рекли су из ТОБ.

У ТО Будва навели су да су прошле године гости из Русије у укупном броју остварених долазака учествовали са 24 одсто, док је њихово учешће у укупном броју остварених ноћења чак 34 одсто.

“Очекујемо да се у што краћем временском року, с обзиром на то да туристичка привреда већ трпи огромне финансијске губитке, о чему нас свакодневно обавештавају, отворе границе и за долазак индивидуалних гостију из Украјине, која има мањи број заражених у односу на Русију”, додаје се у саопштењу.

Они су навели да се овогодишња туристичка сезона ни у једном сегменту не може поредити са претходним годинама, али сада, почетком августа, уз све поштовање мера и препорука надлежних институција о превенцији и сузбијању епидемије коронавируса, мора се озбиљно размишљати о будућим потезима који ће на најбржи и најадекватнији начин бар у једном дијелу помоћи туристичкој привреди и грађанству које се умногоме ослања на добру туристичку годину, објавила је Мина.

Извор: Н1

MD MONTEL