Ексклузивне фотографије: Како је Стефан Немања кренуо из Москве за Београд

JP Putevi Brcko

Прва четири камиона са деловима споменика Стефану Немањи, израђеног у атељеу чувеног руског вајара Александра Рукавишњикова у Подмосковљу, данас крећу пут Србије, након што у Русији прођу царинске процедуре, сазнаје Спутњик. Споменик великом жупану, висине скоро 25 метара и тежине 68 тона, биће постављен на Савском тргу у Београду.

„Џиновски споменик направљен је у бронзи, а потом је пререзан у делове како би се лакше допремио до Србије, где ће поново бити склопљен“, рекао је за Спутњик рекао Олег Лашкарев, координатор пројекта.

Како је навео, делови споменика оснивачу српске средњовековне државе стизаће у Београд у фазама у наредна два месеца. Ово је прва партија која ће бити испоручена Србији, а укупно ће из Русије бити отправљено 10 камиона са деловима споменика.

Према његовим речима, радници и монтажери из Русије стижу у Београд 10. августа, док ће се касније придружити и сам вајар Рукавишњиков, који ће надгледати постављање споменика.

Прво ће бити постављен постамент, који представља напукли византијски шлем из ког се помаља владарско жезло, а споља су приказане две најзначајније задужбине Стефана Немање – Студеница и Хиландар. У том доњем делу споменика има много симболике која показује континуитет српске културе која се родила из византијске.

Фигура Стефана Немање у царској одори из његовог времена стајаће на византијском шлему који се на четири крака ослања на земљу.

Уз помоћ огледала биће створена оптичка илузија да Стефан Немања иде ка самом центру земље, а споменик ће бити и специјално осветљен.

Светски познати вајар Александар Рукавишњиков почео је да ради на споменику у септембру 2018. године, након што је победио на међународном конкурсу у Србији.

Извор: спутник

 

MD MONTEL