Пројекат Удружења “Бастион”: Филм о посљедицама НАТО бомбардовања

Kolubara

Удружење “Здрави млади” из Београда, у сарадњи са Удружењем за очување српске културе и традиције “Бастион” из Брчког, покренуло је пројекат у оквиру којег ће бити снимљен филм о посљедицама НАТО бомбардовања СР Југославије и Републике Српске.

 “Бомбардовање осиромашеним уранијумом довело је до великог броја обољелих од канцера. Само у Србији је три пута више заступљено оболијевање од канцера него што је просјек у Европи. Исте чињенице морамо да изнесемо и за Републику Српску”, каже предсједник “Бастиона” Арсен Павловић.

Он је навео да је филм само један сегмент пројекта, а да ће због обимних података бити направљен серијал, те да је у плану израда сајта на којем ће бити постављен филм, као и сви подаци и научни радови о бомбардовању.

“Не прилазимо са аспекта политике, већ науке. Хоћемо да докажемо и направимо повезницу између оболијевања код људи и бомбардовања осиромашеним уранијумом”, појаснио је Павловић.

Павловић је истакао да је пројекат добио подршку Министарства културе и информисање Србије, као и града Београда преко Канцеларије за младе, те да је најављена и подршка Владе Републике Српске.

“Мислимо да ћемо у наредних мјесец дана моћи да урадимо, ако не теренско снимање, онда интервјуе са официрима, цивилима и породицама погинулих бораца или преживјелих. До сада смо наилазили на затворен приступ, из јасних разлога, али се надамо да ће овај пројекат да покрене људе да дају изјаве и да коначно дођемо до истине”, рекао је Павловић.

НАТО-а агресија на СР Југославију почела је 24. марта 1999. године, а током 78 дана бомбардовања погинуло око 2.500 људи, док су тешко оштећени инфраструктура, привредни објекти, школе, здравствене установе, медијске куће, вјерски објекти и споменици културе. НАТО је лансирао 1.300 крстарећих ракета, изручио 37.000 касетних бомби, од којих је погинуло око 200 особа, а рањено више стотина, те употријебио забрањену муницију са осиромашеним уранијумом.

На српске положаје бачено је више од 10 тона експлозива, 1.000 пројектила и 13 “томахавк” ракета, а кориштена је и муниција са осиромашеним уранијумом који је оставио трајне посљедице по здравље становништва.

Операција је имала кодни назив “Намјерна сила” и током ње је НАТО имао више од 3.500 летова изнад Републике Српске, а у нападу на српски народ учествовало је 5.000 војника овог савеза из 15 земаља.

Дан сјећања на жртве НАТО бомбардовања у Републици Српској обиљежава се 9. септембра.

Извор: Радио Брчко

MD MONTEL