Шта би се десило са Београдом да се у центру догоди нуклеарна експлозија јачине удара у Бејруту

Kolubara

Центар Београда био би потпуно девастиран, претворен у пару, прах и рушевине, док би сва стакла попуцала на зградама чак и на Славији и Ушћу

Снага експлозије складишта у луци Бејрута, која је уништила огроман дио овог либанског града, процјењена је на чак 2.75 килотона ТНТ експлозива. Шта би се десило да је нуклеарна бомба ове јачине експлодирала на Тргу републике?

Како показује апроксимација сајта Нукемап (уз напомену да се ради о симулацији нуклеарног удара, а не класичној експлозији) центар Београда био би потпуно девастиран, претворен у пару, прах и рушевине, док би сва стакла попуцала на зградама чак и на Славији и Ушћу.

Само језгро експлозије, такозвана „нукеларна ватрена кугла“ претворила би не у прах, већ дословно у испарење зграде Народног музеја и Народног позоришта, Стакленац, па чак и Палату Албаније.

У другом концентричном кругу разорна моћ је толика да би бомба као од шале рушила зграде, чак и оне саздане од бетона, а скоро сви људи који би се нашли у том подучју би страдали. То би била зона до Делијске чесме, почетка Скадалије, док би се зграда Политике нашла одмах изван овог разорног појаса. Од Обилићевог венца не би остало ништа, а страдала би и окретница на Зеленом венцу.

Већина стамбених зграда било би срушено и у ширем кругу, гдје би било и још много жртава. Таква катастрофа задесила би и Студентски трг, Стари двор, а тек нешто изван круга нашло би се и породилиште Народни фронт.

Након овог, слиједи један узани појас у ком прете озбиљне опекотине свима који су изложени зрацима. Међутим, и у још ширем кругу мале су шансе да би ико преживио. Подсјећамо, говоримо о пароксимацији нуклеарног удара, који подразумева јако озрачивање. Дакле, у зони све до Калемегдана, половине Бранковог моста, Аутобуске станице, Ботаничке баште, Цркве светог Марка, ГСП-овог депоа на Дорћолу… већина људи била би изложена смртоносним зрацима, али би умрли у року од мјесец дана. Ко успије да преживи, велике шансе су да ће за послиједицу имати канцер.

Много повреда и ужасних слика могло би да се види и из још ширег подручја. Очекивано је да би на зградама стакла попуцала, али не одмах. Најприје би се појавио стравичан бљесак, људи би пришли прозорима, а тек онда би услиједио удар и ломљава прозора. Ова зона протеже се скоро до Вуковог споменика, потом до Ушћа, Куле Небојша, Дунав станице и Славије.

Неки мањи градови, попут Ваљева, били би потпуно уништени.

Извор: Телеграф.рс

MD MONTEL