Алигатор Муја прије тачно 83 године стигао у Бео зоо врт

JP Putevi Brcko

На данашњи дан, 9. августа 1937. године, у Зоолошки врт у Београду стигао је Муја, тренутно најстарији живи амерички алигатор на свијету, објавио је Београдски зоолошки врт.

Међународна статистика је потврдила Мујин апсолутни свјетски рекорд у дуговечности алигатора који живе у контролисаним условима.

Београдско „Време“ је 10. августа 1937. године објавило да је Муја претходног дана у Зоо врт стигао као двогодишњак, мада на фотографији коју су објавили дјелује знатно старије, а по процјенама компетентних људи мисли се да је тада већ имао десетак година.

Зоолошки врт у Београду је готово потпуно разорен 1941. и 1944. године, прво приликом нацистичког, а потом због савезничког бомбардовања и тада су страдале готово све животиње.

Затим су дошле деценије немара под комунистичком влашћу, па хиперинфлација, кризне године са непосредном ратном опасношћу, поновно бомбардовање 1999. године, а Муја је све то са лакоћом преживио.

Када је 2012. године добио гангрену десне предње ноге, ветеринари су морали да је ампутирају, али је он и данас живахан, нарочито када осјети храну.

„Претпостављамо да је сада стар 90 година, а надамо се да ће га срећа и даље пратити и да ће још дуго поживјети“, наводи Београдски зоолошки врт.

Извор: Срна

MD MONTEL