Како је настала изрека “Само слога Србина спасава”

JP Putevi Brcko

Српски народ познат је по многобројним народним пјесмама и изрекама, које су настајале за вријеме вишевијековног живота под окупаторима.

Као још један вид борбе против непријатеља, подизањем народа у најстрашнијим тренуцима настала је и најпознатија изрека: “Само слога Србина спасава”. Не зна се тачно поријекло: једно сеже далеко у прошлост, а друго 150 година уназад, за вријеме српског романтизма, пише „Магазин новости“.

Обје повезује то да је настала из српског грба на коме се налазе четири слова С на сва четири угла крста.

По легенди, употреба српског крста почиње за вријеме Светог Саве, првог архиепископа аутокефалне Српске православне цркве. Крилатица „Само слога Србина спасава“ се традиционално повезује са њим. Он је, по неким тврдњама, рекао то како би позвао Србе да прогласе националну аутономију и започну отпор доминацији католичке цркве.

Ријечи Светог Саве су остале укоријењене међу Србима, а његов крст је прихватило племство 100 година послије његове смрти.

Новији извори кажу да је изрека настала у 19. вијеку за вријеме националног романтизма, а да је аутор Јован Драгашевић (1836-1915), официр, научник, утемељивач војне штампе у Србији и пјесник. У жељи да се Србија ослободи од Турака укључио се у тежње своје генерације да остваре идеале предака, пише „Магазин новости“.

MD MONTEL