Микробиолог: На рукавицама се вирус дуже задржава, него на кожи

JP Putevi Brcko

Иако су врло корисне у многим другим ситуацијама, заштитне рукавице у продавници и нису најпрепоручљивија ствар, каже микробиолог Кели Рејнолдс.

„Ношење рукавица у продавници могло би да направи више штете него користи“, истакла је Рејнолдс.

Она објашњава да се вирус задржава дуже на латексу него на кожи, па га је због тога преко рукавица лакше пренети на лице, пише

„Осим тога, људи се опусте кад носе рукавице, оне им дају осећај лажне сигурности, па онда ређе перу руке. То може бити погубно. Алармантна је и чињеница да многи један пар рукавица користе више пута, што проблем чини још већим“, каже Рејнолдс и додаје:

„Ако их ипак носите, не додирује лице рукама. Оосим тога веома је важно да научите да скидате рукавице након обављене куповине на исправан начин“.

Према њеним речима, истраживања су показала да чак 30 одсто здравствених радника не скида рукавице на исправан начин, пише Men’s Health.

„А они су људи који су учили како се то исправно ради, за разлику од великог броја грађана“, каже Рејнолдс.

Правилно скидање хируршких рукавица

Здравствени радници носе рукавице зато што су им на рукама врло кратко и намењене су за један, тачно одређен задатак.

„Здравствени радници рукавице носе како би заштитили своје пацијенте. Кад их носе, онда не додирују друге предмете ни површине. Напротив, чим заврше са пацијентом, скидају рукавице, перу руке и напуштају собу“, каже микробиолог.

На крају је нагласила да је важно да после сваке куповине добро оперете руке сапуном и водом, како бисте спријечили ширење инфекције.

Извор: Н1

MD MONTEL