Чутурило: Музичари ускоро постају историја, ако се овако настави

JP Putevi Brcko

Наша комплетна делатност може да оде у историју ако се овако настави, промениће се навике људи, ми ћемо постати историја, рекао је у Новом дану музичар и члан Управног одбора СОКОЈ-а Никола Чутурило, говорећи о проблемима са којима се сусреће музичка индустрија од избијања пандемије.

Музичка индустрија доживела је велики пад од како је почела пандемија коронавируса, а забрана окупљања на јавним местима и затворене концертне хале довеле су питање финансијска примања многих уметника и радника у овој индустрији.

„Постаћемо историја уколико не остваримо могућност да продишемо, па макар и на шкрге. Да то буде модел који је безбедан и могућ“, казао је он.

Најавио је иницијативу свих репрезентативних музичких удружења којом би се предложили модели како да се организује овај сектор у околностима корона кризе, следећи препоруке које постоје и у ЕУ, а са којима ће морати да се сложи и Кризни штаб.

Без инцијативе самих музичара, како је навео, ништа се неће померити.

„Ми морамо да опомињемо људе који примају плату, јер су задужени за нас, шта им ваља радити. У том контектсу је наша иницијатива есенцијална, и задовољан сам да смо имали довољно свести да се организујемо и да покушамо да нађемо решење у овом трентуку“, казао је.

Како је објаснио, погођена је комплетна музичка индустрија, не само извођачи, који су у првом плану, већ и читава логистика, сви неопходни елементи да би се један наступ одржао.

Најугроженија сфера индустрије јесте извођачка делатност, казао је и додао да наравно да алтернатива јесте онлајн представљање, али и да је доживљај концерта – незамењив.

„Морамо бити солидарни. И тражити алтернативне начине како да функционишемо“, закључио је.

Извор: Н1

MD MONTEL