На данашњи дан рођен Данило „Бата“ Стојковић

JP Putevi Brcko

Данило „Бата“ Стојковић (Београд, 11. август 1934 — Београд, 16. март 2002) био је један од најпознатијих српских позоришних, телевизијских и филмских глумаца.

Одиграо је преко 80 позоришних улога и снимио 68 филмова, више од 50 ТВ драма и 20 ТВ серија. Многе од њих данас чине антологију и историју српског позоришта и кинематографије.
Бата никада није отказивао представе, па је тако и једну од посљедњих, „Корешпонденцију“, одиграо тешко болестан 5. фебруара 2002. на сцени Атељеа 212.

Пред почетак сваке представе улазио је у гардеробу максимално дотеран, са пажљиво одабраном краватом. Говорио је: »Добро вече децо, за вас сам се уредио, свака представа је за мене празник и ја јој на овај начин одајем почаст.

Један од пресудних тренутака у каријери Бате Стојковића је била представа из 1953. године, на Пашином брду у којој је играо у Чеховљевој представи „Крчма на главном друму”. У публици је био и Добрица Милутиновић, који је након представе пришао Бати и узбуђено му рекао: „Ти си, сине, још у мајчиној утроби постао глумац.”

На Факултету драмских умјетности у Београду га је примио Томислав Танхофер, а дипломирао је код Јосипа Кулунџића 1959. године, улогом Ђорђа Црнојевића из Јакшићеве „Јелисавете” и Капетана ватрогасца из „Ћелаве певачице”.

Остварио је велики број улога на филму и у позоришту. Најпознатије су му улоге у филмовима Ко то тамо пева, Маратонци трче почасни круг и Балкански шпијун, за које је награђиван бројним наградама.

Преминуо је 16. марта 2002. године, у 68. години послије тешке болести, а његова урна је након кремације смјештена у розаријум београдског Новог гробља.

MD MONTEL